torstai 18. tammikuuta 2007

Joskus sitä tippuu rattailta (päivä 35/1)

Retkahdus ymmärretään usein väärin. Retkahtaminen on hyvin tavallista ja se on osa riippuvuuden sairautta.

Tavallisesti relapsilla eli retkahduksella tarkoitetaan sitä, että otetaan ryyppy, poltetaan tupakka tai nautitaan huumetta raittiin jakson jälkeen. Tosiasiassa kyseessä ei ole pelkästään tämä tapahtuma vaan kehitys alkaa paljon aikaisemmin. Relapsi on prosessi, joka luo asteittain ylivoimaisen tarpeen käyttää ainetta.

Riippuvuus on sairautena monitahoinen ja itseään vahvistava. Se vahingoittaa ihmistä kun tämä käyttää riippuvuutta aiheuttavaa ainetta. Tämä on sairauden helpoimmin havaittava ja ilmeisin osa.


Toinen osa sairautta aktivoituu kun henkilö ponnistelee irtautuakseen. Toisin sanoen, kun aineesta riippuvainen pidättäytyy aineesta, hän kohtaa uusia ongelmia. Joukko fyysisiä ja psyykkisiä voimia aktivoituu. Paheensa lopettaneet menettävät kontrollin ajatustoimintoihinsa, arvostelukykyynsä ja tunnereaktioihinsa. Vaikkakin nämä tilat ovat tavallisia ja häviävät ajan myötä, riippuvainen henkilö on usein tietämätön niistä ja on sen vuoksi altis niille.

Koska retkahdus ei ole harvinainen kerran tai useammin eri toipumisen vaiheissa, retkahtamisen ja toipumisen tulisi nähdä tapahtuvan rinnakkain. Toisin sanoen relapsi ja toipuminen tulisi nähdä saman kehityksen eri puolina.

Retkahduksen "kaavan" muovaavat yksilön asenteet, arvot ja ajatusrakennelmat. Nämä prosessit tapahtuvat henkilön mielessä. Jos henkilö pyrkii tietoisuutteen ongelmista, joita hän luultavasti kohtaa tupakoimattomuuuden aikana, hän kykenee tunnistamaan ne ja tietoisesti havaitsemaan relapsin dynamiikan vähittäisen alun. Tämä tulisi tehdä jo ennen kuin todella kohtaa lopettamiseen liittyvät ongelmat.


(Alkuperäinen teksti, josta tämän kertainen kirjoitukseni on vapaasti muokattu Matti Rossi: Ihminen ja alkoholi)

Ceterum censeo alkoholia ei pidä nauttiman Zybanin kanssa. Z + A on petollinen yhdistelmä ja helppo tapa tehdä itselleen jekkudrinkki. Usko vanhaa sillä vanha tietää.

1 kommentti:

A.Uttunen kirjoitti...

Jenkku drinkit ovat ikäviä :(