tiistai 9. tammikuuta 2007

Alaston lounas (päivä 26)

Olen tässä pohdiskellut, että mitähän sitä tulee syötyä aamiaiseksi. Pienen intensiivi-itseopiskelutuokion jälkeen voin nyt kertoa pari mielenkiintoista nippelitietoa Zybanista ja sen vaikuttavasta aineesta bupropionihydrokloridista.

Bupropionihydrokloridi syntetisoitiin ensimmäisenä Burroughs Researchin (heh) toimesta vuonna 1966. Bupropionihydrokloridi, toisin kuin SSRI-lääkkeet, on stimulantti. Se on rakenteeltaan samanlainen kuin fenetyyliamiinit eli kansankielellä sitä voidaan kutsua amfetamiinin salonkikelpoiseksi velipuoleksi. Huumetestissä Zyban ja sen masennuksen hoitoon tarkoitettu rinnakkaisvalmiste Wellbutrin antavat positiivisen tuloksen amfetamiinista.

Yksi tämän lääkeaineen sivuvaikutuksista on seksuaalisen tyydytyksen lisääntyminen. Bupropionihydrokloridi (toisin kuin SSRI-lääkkeet) ei heikennä libidoa vaan vahvistaa sitä. Pieniä määriä sitä tai amfetamiinia annetaan potilaille joilla on SSRI-lääkityksestä aiheutuneita seksiongelmia.

Kuten muutkin stimulantit bupropionihydrokloridi saattaa pahentaa tai jopa aiheuttaa hallusinaatioita, vainoharhaa ja tuntemuksia vainon kohteeksi joutumisesta. Jotkut joutuvat lopettamaan lääkeaineen nauttimisen voimakkaasti lisääntyneen aggressiivisuuden takia.

Hmmm… jos siis aikoinaan tupakointia aloitellessani kaipasin pahan jätkän statusta, niin täytyy todeta, että aika kevyttä se silloin oli verrattuna tähän lopettamisen tuomaan sex, drugs and rock’n’roll meininkiin.

1 kommentti:

A.Uttunen kirjoitti...

Elämme kovia aikoja ystäväiseni.