10.9.2008 käynnistetään Ranskan ja Sveitsin rajalle rakennettu Large Hadron Collider, joka on maailman suurin hiukkaskiihdytin. Kiihdyttimen varsinainen operatiivinen toiminta alkaa testiajojen jälkeen vuonna 2009.
Joukko pääasiassa itävaltalaisia ja saksalaisia professoreja ja opiskelijoita on valittanut LHC:stä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Heidän mukaansa kiihdytin on vaarallinen globaalissa tai jopa kosmisessa mittakaavassa ja siten loukkaa EU:n perusoikeuksissa määriteltyä oikeutta elämään. Honolulun oikeudessa USA:ssa puolestaan entinen ydinturvallisuustutkija Walter Wagner vaatii, että hadronitörmäyttimen turvallisuus selvitettäisiin nykyistä perusteellisemmin ennen sen käynnistämistä.
Nykymaailmassa LHC:n mahdollinen vaarallisuus on kuitenkin täysin irrelevantti kysymys. Tämän kiihdyttimen rakentaminen on maksanut ainakin neljä miljardia euroa. Mikään peruste, todiste tai epäily ei kykene ylittämään näitä 4 000 000 000 syytä laitteen käynnistämiseen.
Tämä on se allekirjoittanutta syvällisesti kammottava asia – ei se onko itse laite hyväksi tai pahaksi.
2 kommenttia:
Et viitsisi hetken leikkiä Valtaojan Eskoa ja kertoa tietämättömälle (ymmärtämättömälle)lyhyesti ja ymmärrettävästi mikä tän laitteen merkitys oikeasti on esim. tietoon maailmankaikkeuden ja materian synnystä.
Pähkinänkuoressa etsitään sitä kuuluisaa 42:ta, joka antaa vastauksen elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen.
Hiukkasfysiikan standardimalli on hiukkasfysiikan teoria, joka kuvaa heikon, vahvan ja sähkömagneettisen vuorovaikutuksen sekä alkeishiukkaset, joista aine koostuu. Standardimalli ei kuitenkaan ole kaiken teoria, sillä siihen ei toistaiseksi ole onnistuttu yhdistämään neljättä perusvuorovaikutusta, gravitaatiota.
Tärkeimpänä yksittäisenä tavoitteena LHC:ssä tehtävissä kokeissa on Higgsin hiukkasen löytäminen ja tämän ongelman ratkaiseminen. Higgsin hiukkanen on hiukkasfysiikan standardimallin viimeinen puuttuva pala. Se on Higgsin kentän välittäjähiukkanen, kuten fotoni on välittäjä sähkömagneettiselle kentälle.
Higgsin kentän oletetaan täyttävän koko avaruuden ja selittävän, miksi alkeishiukkasilla on massa.
Tiedemiehet ovat vaatimattomuudessaan ristineet tämän bosonin "Jumalahiukkaseksi".
Lähetä kommentti