torstai 4. syyskuuta 2008

Read the fine print

Lähettämällä, julkaisemalla tai esittämällä sisältöä käyttäjä myöntää Googlelle pysyvän, peruuttamattoman, maailmanlaajuisen, tekijänpalkkioista vapautetun ja ei-yksinomaisen oikeuden jäljentää, mukauttaa, muokata, kääntää, julkaista, suorittaa julkisesti, esittää julkisesti ja jakaa käyttäjän Palveluissa tai niiden kautta lähettämää, julkaisemaa tai esittämää Sisältöä.
-Ote Googlen uuden Chrome-selaimen käyttöehdoista

Yllättäen Google teki uuden ennätyksen ohjelmistopuolen kuluttajan oikeuksien polkemisessa.

Tämän lisäksi Chromen osoitekenttä eli Omnibox rekisteröi kaikki käyttäjän siihen syöttämät tekstit ja lähettää niistä tiedot Googlelle. Näppäinpainalluksetkin tallennetaan Googlen palvelimille, vaikka käyttäjä ei painaisi enteriä. Chromen käyttöoikeussopimus ei myöskään täsmennä, koskeeko tiedon tallentaminen ja käyttöoikeuksien antaminen Googlelle myös käyttäjän salasanoja.

Olen kieltämättä vähän pahoillani. Internet Explorerin kaatajaksi ajattelemani tuotteen käärepapereista paljastuikin maksaani koskeva elimenluovutussopimus ja hampaaseen asennettava radiolähetin.

2 kommenttia:

V. Lehto kirjoitti...

Salaperäisesti google muutti tuon klausaalin kun häly siitä äityi tarpeeksi mahtavaksi.

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Näin tosiaan tapahtui ja tekstiä rustattiin. Kirjoituksessani "Read the fine print" siteerattu versio on kuitenkin uudesta muutetusta käyttöoikeussopimuksesta sen nykymuodossa.

Googlen tähän tekemä lisäys kuuluu:

"Käyttöoikeuden ainoana tarkoituksena on antaa Googlelle mahdollisuus näyttää, jakaa ja mainostaa Palveluita."

Tämän ei voi katsoa mitenkään parantavan kuluttajan asemaa koska se toimii ainoastaan selitteenä ei rajoitteena.