torstai 25. syyskuuta 2008

Mies, joka pelasti maailman

Monissa agenttielokuvissa sankari päätyy pelastamaan koko maailman. Todellisessa elämässä moisella saavutuksella voi harvempi kehua. Vastapainoksi iltalehdistön lööppisankareiksi nostamille himomurhaajille haluaisin esitellä erään tuntemattoman miehen, joka pelasti miljardeja laukaustakaan ampumatta.

26. syyskuuta 1983 everstiluutnantti Stanislav Jevgrafovitš Petrov ei suostunut antamaan käskyä laukaista mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin, vaikka hänen komentamansa bunkkerin tietokoneet ilmoittivat yhteensä viiden yhdysvaltalaisen mannerten välisen ohjuksen lähestyvän Moskovaa. Virallisen doktriinin vastaisesti Petrov ilmoitti esimiehilleen väärästä hälytyksestä. Hän oli varma, että tietokonejärjestelmä oli erehtynyt. Petrov perusteli päätöksensä sillä, että Yhdysvallat ei käynnistäisi ydinsotaa laukaisemalla ainoastaan viisi ydinohjusta. Petrov oli oikeassa.

Palkintona Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välisen ydinsodan estämisestä Petrov heitettiin nuhtelun jälkeen varhaiseläkeelle.


Tapaus tuli julkisuuteen vasta Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvulla. Vuonna 2006 Association of World Citizens-järjestö lopulta palkitsi Petrovin maailman pelastaneesta ainutlaatuisesta sankariteosta.

Stanislav Petrov ei komeillut tapauksen paljastuttua viikkotolkulla lööpeissä. Hänen ajatuksiaan ei illasta toiseen siteerattu televisiossa. Luulen, ettet sinäkään ole koskaan hänestä kuullut.

Hän ei täyttänyt 2000-luvun mediasankarin vaaatimuksia.

1 kommentti:

océano kirjoitti...

Media on hiljaa todellisista sankareista.