maanantai 31. maaliskuuta 2008

Ilmestyskirja - Nyt?

"Ydintutkija pelkää hiukkaskiihdyttimen synnyttävän mustia aukkoja

Entinen ydinturvallisuustutkija vaatii Cernin LHC-hiukkaskiihdytintä suljettavaksi. Hänen mukaansa kiihdytin voi luoda mustan aukon, joka imee maapallomme vieraaseen avaruuteen.

Entinen ydinturvallisuustutkija Walter Wagner sekä hänen kumppaninsa Luis Sancho nostivat kanteen Cerniä vastaan ja vaativat hiukkaskiihdytintä suljettavaksi. Miehet nostivat kanteen asuinpaikassaan Havaijilla. Cernin LHC-kiihdytin sijaitsee lähellä Geneveä Sveitsissä ja 27 kilometrin pituinen ympyrä on tarkoitus ottaa käyttöön vielä tänä vuonna.

Oikeuspaikan valinta on hieman erikoinen, sillä Yhdysvalloilla ei ole suoraa osuutta kiihdyttimessä (Yhdysvallat rahoittaa kiihdytintä, Plerttu Aivohippa).

Wagnerin ja Sanchon mukaan LHC pystyy luomaan pieniä mustia aukkoja, jotka voivat ”nielaista” maapallon. He ilmaisivat huolestumisensa myös muun muassa siitä, että ns. outokaiset (strangelets) voivat muuttaa kaiken materiaalin outokaisiksi, vnunet kertoo.

MSNBC:n mukaan outokaisissa on kyse siitä, että kun protoneja törmäytetään suurella energialla toisiinsa, voi muodostua uudenlaisia kvarkkiyhdistelmiä. Protonit muodostuvat kvarkeista.

Kolmas kaksikon luoma ns. tuomiopäivän skenaario on magneettiset monopolit. Teoria perustuu olettamukseen, että suurella energialla toisiinsa törmäävät partikkelit voivat luoda masiivisia partikkeleita, joissa on ainoastaan yksi napa, joko pohjoinen tai etelä, muttei molempia. Ns. etelä-pohjoinen magneettisuus hallitsee luontoa.

Wagner ja Sancho pelkäävät, että LHC muodostaa edellämainittuja partikkeleita, jotka muuttavat atomit toisenlaiseksi materiaksi.

Cernin fyysikot kumoavat kaksikon teoriat. - Eräiden fyysikoiden mukaan LHC:n törmäytykset voivat muodostaa mikroskooppisia mustia aukkoja. Tällaisten aukkojen energia on kuitenkin suhteessa törmäävien partikkelien energioihin. Näitä energiamääriä voidaan verrata hyttysten energioihin.

Cern vannoo, ettei LHC:n muodostamien mustien aukkojen energia pysty luomaan sellaista vetovoimaa, joka vetäisi materiaa puoleensa. Jos LHC pystyy luomaan mustia aukkoja, kosmiset säteet suurempine energioineen olisivat jo tuottaneet niitä paljon enemmän, järjestö sanoi tiedotteessaan.

- Koska maapallo on edelleen paikallaan, ei ole syytä olettaa, että LHC:n toiminta olisi haitallista, Cern totesi.

The Register tutki Wagnerin taustoja. Julkaisun mukaan hän on asiantuntija monella alalla. Koulutukseltaan Wagner biologi, jolla on arvosana myös fysiikasta. Hän on opiskellut myös lakia ja työskennellyt ydinlääketieteen sekä terveysfysiikan parissa ennen ryhtymistään opettajaksi. Hän perusti World Botanical Gardensin Havaijin Umaumaan."
-IT-viikko 31.3.2008

Wagner on itse ilmoittanut löytäneensä magneettisen monopolihiukkasen kosmista säteilyä tutkiessaan, mutta jostain syystä maailma ei sillä kertaa tuhoutunut. Toisaalta ajatus, että kaikkien aikojen suurin kiihdytin voisi synnyttää vaarallisessa määrin eksoottista materiaa, on kiehtova.

Mikäli siis hiukkastutkijat toukokuussa työntävät sormensa liian syvälle universumin napaan ja huomaatte kesken iltalenkin putoavanne tuulipuku lepattaen kohti taivasta, kannattaa yrittää näppäillä CERNin vikailmoituksien palvelunumero ennenkuin saavutatte ilmakehän ylemmät kerrokset tai tapahtumahorisontin.

P.S.

Walter Wagner ja Luis Sancho eivät ole pelkoineen yksin melskaavia hörhöjä, vaan muutkin fyysikot ovat ilmaisseet huolensa superkiihdyttimen mahdollisesta vaarallisuudesta.

Edes CERNin hanketta kannattavat tiedemiehet eivät sano kyseisten ilmiöiden olevan mahdottomia, koska kunnollisia teorioita ei ole, vaan toteavat mahdollisen katastrofin todennäköisyyden olevan "1: 50 000 000"
(-Sir Martin Rees) tai yhtä suuren kuin "Voittaa lotossa kolme viikkoa peräkkäin" (-Frank Close)

Ei kommentteja: