torstai 18. helmikuuta 2010

Teesi-antiteesi-potkut

Suomen poliittinen ja taloudellinen eliitti on antanut lausunnon siitä, mitä sen keskinäisistä suhteista saa mediassa raportoida.

Lautakasakohun aiheuttaman mielipahan määrästä kertoo Mikael Jugnerin "yllättävä" korvaaminen Nokia Siemens Networksin yhteiskuntasuhteita johtaneella Lauri Kivisellä. Nyt on saatu YLEn johtoon sellainen poliisi, ettei todellakaan tarvitse pelätä enää uusia korruptiopaljastuksia tulevien eduskuntavaalien yhteydessä. Sveitsissä St. Gallen kauppakorkeassa sielunsa karkaissut Kivinen on taatusti veistetty juuri oikeanlaisesta puusta. Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajalla kokoomuksen Kimmo Sasilla on syytä tyytyväisyyteen.

Vuonna 2007 NSN oli 17 miljardin euron, 160 maan ja 60.000 työntekijän yritys. Tällaisessa organisaatiossa toimineen johtajan asettaminen yhden pienen maan ahtaan valtiomonopolin vetäjäksi on jo kärpäsen ampumista tykillä. Ymmärrettävää se silti on – Vanhasen ja lautakasan välinen suhde näyttäisi vaalirahakohun yhteydessä olleen ainoa imago-tappio yritysten rahoissa kylpevälle oikeistolle ja sitä tukevalle liike-elämälle. Valtamediassa YLE oli viimeinen uutisten välittämisen lisäksi edes jonkinlaisen journalistiikan harjoittamiseen pyrkinyt taho.

Nokiassa työskennelleet ovat perinteisesti olleet Suomessa päteviä mihin tahansa tehtävään. Tässä tapauksessa se saattaa olla jopa totta. NSN on toimittanut Iraniin kansalaisten vakoiluun tarkoitettuja verkkoratkaisuita, joten tiedon hankkiminen ei ole Kiviselle välttämättä aivan vierasta.

Johtaako tämä YLEn muuttumiseen Suomen omaksi versioksi USA:n FOXista? Sellaista ei ainakaan allekirjoittanut uskalla vielä sanoa. Varmaa on kuitenkin se, että kinastelu tiedonvälityksen sopivaisuuden rajoista on nyt saatu päätökseen. Ratkaisu on katkaisu.

Ei kommentteja: