torstai 25. helmikuuta 2010

Liar Liar

Pidän valehtelijoista, jotka tuovat mieleen Paroni von Münchhausenin. Hänen kaltaisensa henkilöt saavat meidät nauramaan. He käyttävät pieniä valkoisia valheita kuin suolaa ja pippuria maustaakseen keitoksiaan tarpeen tullen pikanteimmiksi. Tosikko alkaa laskea näitä mausteita ja huomaa nopeasti ettei tämä tarinoinnin mestari koskaan valmista tarjoamaansa soppaa kahta kertaa samalla tavalla. Valehtelija? Ennen televisiota ja radiota tarinankertoja oli jokaisen nuotiopiirin keskipiste. Nykyisin hän loistaa pubeissa ja erilaisissa sosiaalisissa tapahtumissa. Pöydän Paroni esiintyy parhaimmillaan kuin ammattinäyttelijä tai suuri novellisti ja taikuri.

On reaktiivisia valehtelijoita. Heistä ei tule pitää tai olla pitämättä tämän ominaisuuden takia. Jotkut reagoivat uhkiksi kokemiinsa asioihin aggressiolla, toiset menettävät toimintakykynsä ja kolmannet pakenevat. Reaktiivinen valehtelija reagoi uhkaan valehtelemalla. Ennen kuin hän ehtii pohtia tilannetta sen syvemmin hänen suustaan pulpahtaa refleksin omaisesti valhe. Valhe on reaktiiviselle valehtelijalle keino puolustautua ja useimmiten harmiton vaikkakin harmittava tapa. Riittää kun ymmärrät olla uskomatta ensimmäiseksi kuulemaasi vastausta.

Kun laskeudumme valheen maailmaan johtavia kiemuraisia portaita hieman alemmaksi tapaamme pragmaattisen valehtelijan. Pragmaattiselle valehtelijalle valhe on keino selvitä elämässä eteenpäin tai ratkaista hankala tilanne. Tällä tasolla varsinaisen totuuden selvittäminen alkaa muuttua hankalaksi. Kokenut pragmaattinen valehtelija ymmärtää olla koskaan myöntämättä kaunistelleensa totuutta. Se olisi vaarallinen ennakkotapaus, joka antaisi syytä epäillä, ettei hän muulloinkaan pysy totuudessa. Jos pragmaattiselle valehtelijalle näytetään video, joka todistaa hänen puheensa virheellisiksi hän toteaa, ettei kykene muistamaan kyseistä tapahtumaa. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi tekstailevat poliitikot, dopingia käyttäneet urheilijat ja lahjuksia ottaneet virkamiehet.

Olemme viimeinkin saavuttaneet alimman kerroksen. Täällä liikkuu pelkästään ihmisiä, jotka puhuvat AINA totta. He uskovat tasapuolisesti ja täysin vilpittömästi jokaiseen kertomaansa versioon totuudesta. He eivät valehtele koskaan. Heidän nappisilmistään heijastuu totuus. He ovat rehellisempiä kuin tavallinen ihminen samalla tavoin kuin muovinen omena on herkullisempi kuin tavallinen, rupinen omena.

---

“Korkeakoulusäädöstöä olisi kuitenkin kehitettävä siten, että korkeakouluilla olisi mahdollisuus osallistua joustavasti liiketoimintaan sekä kohdentaa varojaan tuotteistamiseen. Työryhmän mielestä korkeakoulujen lukukausimaksut lisäisivät koulutusviennin mahdollisuuksia. Kysymys korkeakoulujen maksullisuudesta esitetään otettavaksi osaksi seuraavan hallitusohjelman valmistelua. ”

“Korkeakoulujen maksullisen toiminnan laajentaminen (ml. lukukausimaksut) lisäisi koulutusviennin mahdollisuuksia ja korkeakoulujen toiminnan resursseja. Yhteiskunnallisesti merkittävään kysymykseen maksullisuuden laajentamisesta on otettava kantaa seuraavaa hallitusta muodostettaessa.”

“Korkeakoulujen maksullisen toiminnan laajentaminen otetaan osaksi seuraavan hallitusohjelman valmistelua.”
-Opetusministeriön raportti: "Koulutuksesta Suomelle menestyksekäs vientiala", 16.02.2010

---

”Timo Heinonen: Kokoomus haluaa turvata maksuttoman koulutuksen opiskelijoille”
-Kokoomuksen www-sivut, 17.2.2010


"Kokoomuksen Osaamisen ja sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Heinosen mukaan puolueen tavoitteena on nimenomaan säilyttää opiskelu maksuttomana kaikille."
-Iltalehti, 23.2.2010

Ei kommentteja: