perjantai 12. helmikuuta 2010

Ketä äänestit maitokaupassa?

On käynyt selväksi, että suomalaisten yritysten tuotteet sisältävät erisuuruisia pitoisuuksia politiikkaa. Näitä lisäaineita ei kuitenkaan löydy tuoteselosteista. Meillä on laissa säädetty oikeus tietää sisältääkö juomamme Nuke Cola aspartaamia, mutta kukaan ei kerro meille mitä puoluetta äänestämme ostaessamme samaisen limun.

Kun tilaat netistä Päristin Oy:n Goljat 3000 Lite-päristimen tulet siis tietämättäsi samalla lahjoittaneeksi rahaa puolueelle X. Kuluttamisesta on näin tullut osa demokraattista prosessia.

Yritykset ovat kuitenkin hyvin vaitonaisia siitä mitä puolueita ja erityisesti keitä henkilöitä ne rahoillaan äänestävät. Ne haluavat myydä tuotteitaan myös muille kuin oman puolueensa kannattajille. Toisaalta sijoitetun pääoman tuottoaste kärsisi jos liian avoimesti rahoitettu poliitikko joutuisi jääväämään itsensä tukea antanutta yritystä koskevissa päätöksissä.

Poliitikot eivät myönnä edes muistavansa mistä heidän saamansa poliittinen rahoitus on peräisin. Näin he eivät koskaan joudu vaikeuksiin jääviyskysymysten kanssa - he eivät muista olevansa jäävejä.

Tietty läpinäkyvyys on kuitenkin vaatimus sille, että voidaan puhua demokratiasta. Sen tietämistä mitä puoluetta äänestää voidaan pitää minimivaatimuksena. Nyt kaupan kassalla suoritetaan joka päivä suljettu lippuäänestys pimeässä huoneessa. Tilanne voitaisiin kaikkein helpoimmin korjata päivittämällä tuoteselosteet ajanmukaiselle tasolle esimerkiksi näin:

  • lisäaineet: natriumglutamaatti 5 mg/100g, Kokoomusta 0,1 c/tuote
  • VAROITUS: Suomi-Suti Oy:n asiakkaana tuet Keskustaa 150 000 eurolla vuodessa

Ei kommentteja: