tiistai 24. marraskuuta 2009

Virollinen totuus

Sofi Oksanen on löytänyt itselleen ammatin virallisena valtakunnanräksyttäjänä. Paikka olikin pitkään vapaana Pentti Linkolan lopullisen dementoitumisen jälkeen. Kun kritiikin kohteeksi otetaan suomalaiset ihmisinä ja Suomi maana, on se varma tapa repiä isoja otsikoita ja myydä samalla muutama Oksasen kirja.

Jyväskylässä syntynyt ja Helsingissä opiskellut Oksanen ilmoittaa itse olevansa ”keskieurooppalainen” eikä suomalainen. Tämä on nuorelta radikaalilta lähes yhtä 90-lukulaisen trendikästä ja rankkaa kuin goottius tai bi-seksuaalisuus. Ja tietenkin Sofi on myös feministi. Hurjaa.

Suomessa on perinteisesti oltu kiinnostuneita siitä, mitä meistä muualla ajatellaan. Suomessa ei perinteisesti ole oltu kiinnostuneita siitä mitä meistä ajattelee jyväskyläläinen elämäntapasairaudesta kärsinyt neurootikko. Goottivaatteet saa kaupasta, mutta etnisen statuksensa Oksanen joutui hakemaan äidiltään. Virolaisen äitinsä virolaisen historian bulimikoksi asti traumatisoima, syntyperäinen suomen kansalainen, Sofi Oksanen muistaakin aina mainostaa eteläisiä sukujuuriaan. Kommentoidessaan suomalaista yhteiskuntaa hän on ikään kuin ulkomaalainen – virolainen tai keskieurooppalainen. Take your pick. Viron syntyperäisestä intelligentsijasta saman asian on parhaiten ymmärtänyt Anu Saagim. Siksi hän vierailee tasaisin väliajoin otsikoissa haukkumassa suomalaisia naisia kaikkien maamme peräkammarin poikien suureksi riemuksi. Sofi Oksaselle jäivät suomalaiset miehet koska muuten ylimielisen virottaren, aidon tai itse keksityn, ekologinen lokero mediassa olisi käynyt liian ahtaaksi.

Nyt kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen on ilmoittanut esikuvakseen Viron vaikka "oman terveytensä uhalla" herää kysymys, mikä siellä Virossa on niin ihanaa.

Talouden suhteenhan Viro on parempi kuin... no parempi kuin Islanti. Tämä kertoo rajoittamattomaan kapitalismiin sisältyvästä neroudesta. Viro on onnistunut leikkaamaan valtion menoja miljarditolkulla. Näin se varmistaa, ettei kansalaisten yritteliäimmän prosentin omaisuus pakene ulkomaille. Tasaverotus takaa kunnollisen ansiotason A-vitamiinipillereitä ja urheiluhierojia Suomeen kuljettaville pienyrittäjille. Samalla olematon sosiaaliturva pitää 14,6% suuruisen työvoimareservin juoksevat kulut järkevällä tasolla. Jyrki Kataisella on paljon tehtävää jo pelkästään tämän työvoimareservin kasvattamisessa. Suomessa vapaan työvoiman suhteen on päästy laskutavasta riippuen vasta säälittävään 6-8 prosenttiin, vaikka tänä vuonna kehitys on ollut erittäin positiivista.

Rikollisuus on Virossa aina hoidettu esimerkillisesti. Paikallinen media ei sen vähäisyyden takia siitä suuremmin uutisoi. Siksi avoimeen kansalaiskeskusteluunkaan näistä aiheista ei Virossa ole ollut tarvetta. Korruptiosta ei maassa tarvitse edes puhua. Kenenkään.

Valtiollisessa itsenäisyydessä ja demokratiassa Eesti Vabariikilla on pitkät perinteet jo vuodesta 1991. Siksi se kelpaa ulkopoliittiseksi oppimestariksi itsenäisenä vuodesta 1917 asti pysyneelle ja parit sodat käyneelle Suomelle. Postimees-lehdestä on jo jonkin aikaa voinut lukea teräviä analyysejä siitä, miten Viro on parantunut neuvostoajoista Suomea paremmin. Parhaana todisteena tästä voidaan pitää Viron hyvin vapauttavaa vähemmistöpolitiikkaa. Maassa vuosikymmenet asuneita virolaisia on kokonaan vapautettu kansalaisuudesta ja passistakin peräti 109 000. Myös Viroa kaikista Euroopan maista taloudellisesti eniten ennen EU:ta tukeneen Suomen syyttely pelkuruudesta ja kyykistelystä idän suuntaan osoittaa poikkeuksellista poliittista selkärankaa.

Miksi Viro?

Viro on neuvostoaikojen jälkeen siirtynyt rajoittamattomaan ja äärimmäisen kylmään sekä itsekkääseen kapitalismiin. Sen talous on ahneuden puuskassa ajettu viemäristä alas. Historiallisten traumojen takia maassa ei voida sanoa olevan vasemmistoa. Nyt Viron telaketjuoikeistolainen hallitus repii kasinotalouden laskut kansalaisten selkänahasta siekailemattoman julmalla politiikalla. Siksi Viro on esimerkki. Kokoomukselle ja EK:lle Virossa näkyy Suomen tulevaisuus. Meidän tulevaisuutemme.

Kaikesta huolimatta virolaiset ovat raikkaaseen Kokoomustyyliin Euroopan toiseksi positiivisin kansa. Virossa on alas ajetun terveydenhuollon ansiosta Ukrainan jälkeen Euroopan korkein HIV-positiivisten osuus aikuisväestöstä.

2 kommenttia:

N.uttunen kirjoitti...

OOOKSAAANEEEEN!!! Se ajoi mut pois kampista lauvantaina :( olisi sielä rupattelemassa... olisi vissiin pitänyt hyökätä takaa päin kimppuun...

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Mä en tiennyt, että sillä on edes autoo.