torstai 19. marraskuuta 2009

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Suomalaiseen oikeuskäytäntöön on tulossa merkittävä uudistus.

Oikeusministeriössä suunnitellun lakimuutoksen mukaan rikoksesta syytetty voisi jatkossa maksamalla saada normaalia lievemmän rangaistuksen. Oikeusministeriön mukaan Saksassa on jo käytössä malli, jossa rikoksesta syytetty ja syyttäjä sopivat summasta, jonka maksamalla syytetty välttää oikeuskäsittelyn. Ajatusta perustellaan sillä, että se lyhentäisi pitkiä oikeuskäsittelyaikoja.

Mikäli tämä todella on tarkoitus, on lakiehdotus vielä tehoton. Sen lisäksi se kaipaa ehdottomasti tuotteistamista.

Lyhimpään mahdolliseen käsittelyaikaan päästään mahdollisuudella kuitata rikokset jo etukäteen.

Ehdotan, että valtio alkaa myydä rikosobligaatioita. Rikoksille ja rikkeille tehdään hinnasto. Halukkaat voivat sitten ostaa itselleen vapautuksen esimerkiksi petoksesta jo ennen sen tekemistä. Erilaisten rikosoblikaatioiden kiinnostavuus määräytyy tietenkin henkilön taipumusten mukaan. Pidemmälle vietyyn tuotteistukseen kuuluu myöhemmin miljoona euron hintainen Get-out-of-jail-free-kortti, jolla voi hyvittää kertaluonteisesti minkä tahansa yksittäisen rikoksen.

Rikosobligaatioista kehittyy muutamassa vuodessa valtiolle merkittävä uusi tulonlähde.

Tämän lisäksi vakuutusyhtiöille avautuu merkittäviä business-mahdollisuuksia. Rikosvakuutuksessa voi ansiotasonsa mukaan valita myös omavastuuosuuden suuruuden. Rikoksettomista vuosista saa luonnollisesti bonusta.

Rikosoblikaatiot tulevat johtamaan oikeuslaitoksemme ennen näkemättömän nopeaan toimintaan. Samalla vankeinhoidon kustannukset laskevat kun talousrikollisille ja poliitikoille ei enää tarvitse järjestää vankilassa erityissuojelua ja omia osastoja.

4 kommenttia:

N.uttunen kirjoitti...

Eiku vaan pankki pystyyn joka erikoistuu rikollisille rahan lainaamiseen :D tai siis... wat...

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Rikolliset eivät ota lainaa vaan antavat sitä.

N.uttunen kirjoitti...

oo joo nii :S voiskohan ne lainaa mulle kans...

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Ne on vaan tekstiviestin päässä...