torstai 18. kesäkuuta 2009

Puolue Oyj

Jäin pohtimaan viime kirjoituksessa esittämääni ajatusta puolueen jäsenkirjasta osakekirjana. Tajusin olevani merkittävän oivalluksen jäljillä.

Sijoittajien kiinnostus puolueisiin on nyt noussut mediassa etusivun uutiseksi. Kulissien takana tapahtuva rahojen liikuttelu yrityksiltä poliitikoille on herättänyt paljon pahaa mieltä ja epäilyjä demokratian toimivuudesta. Siksi ehdotankin, että suurimmat puolueet rekisteröityisivät pörssiin.

Ensimmäisessä vaiheessa perustetaan Kokoomus Oyj, Keskusta Oyj ja Sosiaalidemokraatit Oyj. Näistä voisivat sukarit, EK:t ja muut asiasta kiinnostuneet tahot ostaa osakkeita täysin avoimesti. Kun joku haluaisi todellista tietoa siitä kenen asiaa puolue ajaa, riittäisi kun tarkistaisi sen osakkeiden omistussuhteet.

Puolueen puheenjohtaja muuttuisi puolueen toimitusjohtajaksi ja puolueisiin perustettaisiin uudet puoluehallitukset, joissa eniten osakkeita omistavien yritysten edustajat istuisivat. Osakeyhtiöiden osakkaita koskeva rajoitettu vastuu, jonka mukaan omistajat eivät ole vastuussa yhtiön toiminnasta tai veloista henkilökohtaisesti, ei vaatisi puolueiden toimintaan mitään muutoksia.

Jäsenkirja korvattaisiin samassa yhteydessä osakekirjalla ja puolueiden jäsenistä tulisi näin pienosakkaita yhdellä siirtokelpoisella osakkeella. Tämä antaisi samalla puolueiden rivijäsenille hyvin yksinkertaisen ja selkeän kuvan heidän omista vaikutusmahdollisuuksistaan.

Näin saavutettaisiin nykyjärjestelmään verrattuna huomattavasti parempi läpinäkyvyys mitä suomalaiseen demokraattiseen prosessiin tulee. Kun käytäntö olisi vakiintunut voitaisiin muutenkin vuosi vuodelta kansaa yhä vähemmän kiinnostavat vaalit turhina lopettaa - kansanedustajien paikat jaettaisiin suoraan puolueen pörssiarvon perusteella.
Demokratia perinteisine äänestyksineen säilytettäisiin kuitenkin edelleen Big Brotherin ja Idolsin kaltaisissa koko kansaa kiinnostavissa asioissa, jotta jokainen kansalainen voisi tuntea saavansa äänensä kuuluviin.

Hmmh... tarkemmin ajatellen näyttää siltä, että ruuti olikin jo lähes keksitty...

Ei kommentteja: