keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Hyvä AKT!

AKT:n lakko on mediassa tuomittu summittaisilla argumenteilla pääministeristä alkaen. Se mm. "tuhoaa lomasesongin", "ei sovi lamaan" ja "on itsekkyyttä". Nettiparvet, joiden jäsenet itse ovat yleensä duunareita tai opiskelijoita, ovat vaatineet lakkolaisten sähköjen ja pään katkaisua.

Viimeistään sairaanhoitajien lakosta alkaen tämä on ollut vallitseva suhtautuminen kaikkin lakkoihin Suomessa riippumatta siitä mikä lakon syy on. Mediakaan ei enää uutisoi lakkojen syitä vaan ainoastaan niiden vaikutuksia. Lakko-oikeudesta halutaan tehdä samanlainen näennäisesti olemassa oleva oikeus kuin oikeudesta osoittaa mieltä. Tämä saavutetaan tekemällä lakosta enemmistön pelkäämä ja moraalittomana pitämä asia. Mielenosoitusten kanssa tämä on onnistunut lähes täydellisesti - nykyisin ei uskalleta lähteä edes rauhan marssille Supon agenttien kuvattavaksi.


Miten aito kapitalisti tai köyhä oikeistonetsi voi ylipäänsä edes vastustaa lakkoilua?

Kapitalismissa kaikki yksilöt pyrkivät oman taloudellisen etunsa maksimointiin. Kuten yritys voi korottaa tuotteidensa hintoja, niin palkkatyöläinen voi korottaa työnsä hintaa. Yritys ei myöskään myy tuotettaan asiakkaalle, joka ei tätä korotettua hintaa maksa. Miksi palkkatyöläinen ei voisi tehdä samoin? Minä kuulisin todella mielelläni miksi ainoastaan palkkatyöllä itsensä elättävien ihmisten edunvalvonta on nykyisin vastuutonta itsekkyyttä ja kaikkien muiden vastaava toiminta on yritteliäisyyttä ja oman elämän sankaruutta.

Onkin käynyt selväksi, että
Kokoomuksen uusi ja raikkaampi kapitalismi koskee oikeuksineen ainoastaan pääomaa. Se ei eroa kuin brandiltään 1900-luvun alun vanhasta ja tappavasta riistokapitalismista. Mikäli pääoman sanelupolitiikkaan nyt alistutaan "yhteisen hyvän" nimissä on seuraavalla sukupolvella edessään samanlainen taistelu kuin meidän isovanhemmillamme aikoinaan.

Pääoman ja sitä edustavien poliitikoiden argumentit vuonna 2010 ovat tärkein peruste sen puolesta mitä ne vastustavat. Ammattiliitot ovat ainoa palkkatyöläisen etuja valvova taho. Lakko-oikeus on ainoa palkkatyöläisen painostuskeino tässä edunvalvonnassa. Ilman lakko-oikeutta ihminen on pakkotyötä tekevä orja.

P.S.
Siltä varalta, että jotakuta kiinnostaa miksi ahtaajat lakkoilevat.

Työnantajapuoli hakee seuraavanlaista jaksotyösysteemiä:

-160h töitä kuussa

-yli menevä osa on ylityötä
-4-12h päiviä
-vuorot alkavat ja loppuvat silloin kun työnantaja ilmoittaa

Ahtaajan työssä oltaisiin siis jatkuvassa päivystyksessä ilman tietoa edes siitä mitä työvuoroja/aikoja on luvassa seuraavan parin päivän sisällä. Miettikääpä itse. Miten onnistuisi lasten koulusta hakeminen, teatterikäynti tai syntymäpäiväjuhlat jos et maanantaina tietäisi oletko keskiviikkona töissä ja mihin aikaan?

Itella on jo jonkin aikaa harrastanut vastaavaa. Henkilöstö saattaa saada kutsun työhon muutaman tunnin varoitusajalla mihin tahansa postiin pk-seudulla. Vuoro saattaa olla pelkästään 4 tunnin mittainen. Mitään päivystyslisää ei makseta.

Ei kommentteja: