keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Who am I to judge?

Sain äskettäin muutamaksi päiväksi käyttööni vasta prototyyppiasteella olevan TDTV:n (TemporalDistortion TeleVision). TDTV:n hienoin ominaisuus on mahdollisuus tulevaisuudessa esitettävien TV-ohjelmien seuraamiseen.

Parin päivän aikana en merkittävästi muiden kiireiden takia ehtinyt kanavia surffailla, mutta jotakin tuli silti vilkaistua. Sattumalta osuin MTVSUB3-kanavalle juuri kun vuoden 2025 katsotuin show pamahti eetteriin. Ohessa lyhyt kuvaus näkemästäni ohjelmasta.

Madventures 13: Who am I to judge!

Aloitusmusiikki (Kitaron: “Silkkitie”). Ruudulla irtonaisia päitä ja kuolleita lapsia. Palavia autoja. Verta ja oksennusta.

Riku: Päräyttävä terrrrrrrrve aikamatkalta täältä aurinkoisesta Nurnbergistä vuodelta 1941. Täällä on jengi todella suavee ja vaikka kuumotuksia natsien suhteen onkin, niin who am I to judge. Muistakaa nyt vaan äidin pikku mussuliinit siellä vuodessa 2025, että tämä on täällä näitten kulttuuria ja paljon vanhempaa kuin meidän länsimainen rat race. Tunna? Oliko sulla vielä jotain?
Tunna: Te kaikki, jotka sanotte et natsit on pahoja, ni tulkaa itte tänne kattomaan, älkääkä maatko siellä kotisohvalla.
Riku: Todella päräyttävää! Pitkän yrittämisen jälkeen meille on viimeinkin tarjottu mahdollisuus vierailla ihan OG:lla keskitysleirillä ja kierroksen lopuksi päästään saunomaan ja vetämään pervitiiniä paikallisten SS-miesten kanssa.

Seuraavaksi tullut kuvamateriaali piti sisällään lähinnä palavia ruumiita ja intensiivistä lähikuvaa kaasukammiossa tukehtuvasta lapsesta. Lopuksi kovasti hikoileva Riku ampuu yhden vangin hävittyään kivi-sakset-paperi-pelin Tunnalle.

Riku: Huh huh! Nyt on kuumotukset pahat. Tuntuu pahahkolta.
Tunna: Hahhahhahaaa! Ei vittu, ei vittu, ei vittu! Mulla on sen aivoja kameran linssissä!
Riku: Nyt otetaan vaan ihan rauhallisesti. Rauhallisesti. Chillataan.
Tunna: Kyllähän se tällaselle vegaanillekin julmalta näyttää, mutta ainakin ne vangit on saaneet elää pitkän elämän vapaudessa, toisin kuin ne tehotuotantohelveteissä elävät pikku possuset siellä kotisuomessa.
Riku: Joo… ja se on todella epäkohteliasta kieltäytyy mistään, mikä paikallisessa kulttuurissa on OK. Tätä tehdään täällä JOKA AINOO PÄIVÄ, joten who am I to judge?

Nopea leikkaus. Keskitysleirin sauna. Kymmenkunta sinisilmäistä ja vaaleatukkaista SS-miestä chillailee pervitiinipäissään saunan patiolla. Paljon olutta.

Riku: Hans.. is it true that you kill people here every day?
Hans (SS-gruppenführer): Hahhen hohhen lochen zum teuffel leder hosen!
Riku: Hans tossa kertoo, että se on tappanut niin monta, ettei se edes muista. Vois kuulemma tappaa meidätkin. Todella OG:ta menoo ja who am I to judge!
Hans: Was leder hosen.
Riku: Hansin mukaan länsimainen imperialismi on täälläkin ongelma. Ja turistit.

Lopuksi Riku tarjoaa SS-miehille salmiakkikossua. Yksinäinen SS-mies ammuskelee Lugerillaan yötaivaalle.

---

Omistan sekä Madventures 1. että 2. tuotantokauden DVD:t. Ne ovat mullistavia, mitä matkailuohjelmien genreen tulee. Myönnän – olen fani.

Tämä pieni tarina syntyi uuden Madventures 3:n herättämästä puhtaasta turhautumisesta. Jos joku haluaa jeesustella minulle tällä tasolla niin minä jeesustelen takaisin.

Herrat Milonoff ja Rantala. Sietäminen, hyväksyminen ja osallistuminen ovat kaikki eri asioita. Mikäli olette aidosti sitä mieltä, etteivät minkään kulttuurin mitkään tavat ole tuomittavia tai barbaarisia, niin silloin teidän on hyväksyttävä myös paheksumanne lihakarjan tehotuotanto ja kolonialismi. Mikäli olette sitä mieltä, että murha ja ihmisuhrit ovat hyväksyttäviä, olette pelkästään yössä.

Onko muslimi epäkohtelias kieltäytyessään sianlihasta? Ovatko ihmisiä tappavat venäläinen mafioso ja tärähtänyt intialainen sadhu jotenkin parempia kuin Tampereella tappava suomalainen sekakäyttäjä? Ovatko julmuus ja rikollisuus ei-länsimaisessa kulttuurissa esiintyessään arvostettavia ja kritiikin yläpuolella?

Onko nykyisen länsimaisen kulttuurin ongelma todellakin liiallinen puritanismi vai mahdollisesti yli kaiken käyvä, globaalin markkinakoneiston myymä, moraalinen relativismi?

7 kommenttia:

Jesse kirjoitti...

Täytyy sanoa että erittäin hyvä kirjoitus ja ihan oikeasta asiasta.

Sempai kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, varsinkin viimeinen kappale täyttä rautaa.

Olisi kiva kun joskus jostain, sanokaamme vaikka Kaakkois-Aasiasta, tulisi paikallinen Riku ja Tunna tutustumaan länsimaalaiseen tehokarjatuotantoon.

- Juu ei nää mahdu tääl just ympäri kääntyyyn ja paskassaan ne rypee, mut who am I to judge?
- Katottiin just Tunnan kanssa KPS:llä kumpi ampuu Mansikkia naulapyssyllä päähän.
- Ja nyt te kaikki pikku vinosilmät siellä riisikuppien äärellä, tätä tehdään täällä JOKA PÄIVÄ!

- Who are you to judge?

Henri kirjoitti...

Jaahas, sitä ollaan inhotuspäissään taas vähän rustailtu satiirintynkää. Nauroin toki, kunnes ajattelin asiaa tarkemmin.

Varmasti itsekin tajuat, mitä argumentointivirheitä ja älyllistä epärehellisyyttä tekstisi viimeinen kappale pitää sisällään, mutta kun tuo tekstin viimeisen kappaleen trollaus oli minulle jo niin paksua, että uskon sinun lähes olevan tosissasi? Mikä Madventuresin kolmoskaudella esitetyistä perinteistä on samalla tavalla barbaarinen ja epähumaani, kuin holokausti, tai lihan tehotuotanto?

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Mikä Madventuresin kolmoskaudella esitetyistä perinteistä on samalla tavalla barbaarinen ja epähumaani, kuin holokausti, tai lihan tehotuotanto?

---

Mikäli moraali ei ole kvalitatiivinen vaan kvantitatiivinen käsite olet ehdottomasti oikeassa. Koiranpentujen päiden irtipureskelun ja naudanlihan tehotuotannon välillä oleva julmuuden ero on nimittäin olemassa ainoastaan mittakaavassa.

Satiirissani halusin tarkastella mihin asti tällä "Who am I to judge" tirkistelylogiikalla voidaankaan hieman kärjistäen päästä. Näemmä aika pitkälle. Heh.

Sen lisäksi sietäminen, hyväksyminen ja osallistuminen ovat todellakin eri asioita. Jos on valmis mutustelemaan siskonsa istukkaa luulisi olevan valmis kestämään kritiikkiäkin.

Voisiko olla, että tehotuotanto raivostuttaa niin paljon siksi, että välillä pystymme melkein näkemään sen oman karsinamme?

dfast kirjoitti...

"Hyi että, ne söi istukkaa! Mut missä niiden IKEA on?" Kulttuurien kohtaaminen on hauskaa - varsinkin jos kaksi eri kulttuuria kohtaa.

Maassa maan tavalla, annetaan edes joidenkin olla valtaosan mielestä uniikkeja.

Mutta tosiaan, melkoisen paksua selittelyä ollut viime aikoina. Pakkoko niitä tekemisiään on niin väkevästi perustella. Nojoo, tiedä sitten mitkä vaatimukset TV-puolella on tämmöisistä itselle härskillä tavalla vieraista tavoista jos ja kun niitä vielä halutaan esitellä muullekin väelle.

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Asia, johon kellään ei ole ollut rohkeutta puuttua, on poikien jakson lopuksi suorittama kulinaarinen rikos.

Varsinkin harvinaisempia materiaaleja tulisi kohdella tietyllä kunnioituksella eikä pilata niitä omalla asiantuntemattomuudella. Oheisella reseptillä KSP:tä ei olisi edes tarvittu.

Istukkapizza

Jauha n. 300 g istukkaa. Ruskista oliiviöljyssä 4 valkosipulinkynnen kera.

Lisää:

1/2 tl fenkolia
1/2 tl paprikaa
1/4 tl suolaa
1 tl sipulijauhetta
1 tl oreganoa
1/2 tl timjamia
vajaa dl viiniä

Anna maustua 30 minuuttia. Tee samalla pizzapohja. Rakenna ja paista uunissa.

Nimi: Vääräuskoinen kirjoitti...

2000-luvulla vain VHM on kykenevä syntiin, kaikki muut ovat viattomia kuin vastasyntyneet tekevätpä mitä tahansa.