perjantai 8. toukokuuta 2009

Lyhyt mediasanakirja

Iltapäivälehdistömme muuntuminen puhtaasti viihteelliseksi keltaiseksi lehdistöksi vaatii uudenlaista medialukutaitoa. Ymmärtämällä paremmin toimittajien kieltä on helpompaa välttyä luulemasta julkista saippuaoopperaa uutiseksi ja hintaan mihin tahansa tapahtuvaa lehtimyyntiä tiedon välitykseksi.

Tässä siis lyhyt Journalisti-Suomi-sanakirja:

Kohu = Internetin keskustelufoorumeilla vaikuttavat proamatrollit ovat innostuneet asiasta.

Vyyhti = Negatiivinen adjektiivi. Luonnehtii "väärien" puolueiden poliitikkojen asioita.

MIKSI? = Retorinen kysymys. Esitetään versaalilla silloin kun lehdestä on otettu tuplapainos. Retoriseen kysymykseen ei tarvitse vastata.

Kohuväite, epäily = "HIV tarttuu perunasta!" tai Maailmanloppu? Otsikon perään lisätty kysymysmerkki tai lainausmerkeissä esitetty otsikko. Toimittajan itsensä keksimä väite tai uutinen. Jos lähde on olemassa se on nimimerkillä julkaistu internet-kirjoitus. Sen on kirjoittanut toimittaja itse.

Gallup = Virallinen totuus ja ajattelun proteesi. Gallup muodostaa meille mielipiteet niistä asioista, joita emme itse jaksa ajatella.

Asiantuntija = Toimittajan kaveri. Media-ammatti. Asiantuntijan pätevyyden saa rupeamalla asiantuntijaksi. Siinä missä ”Gallup” kertoo meille mitä me ajattelemme, ”Asiantuntija” kertoo meille miten asiat ovat.

Tragedia = Rikos. Yleensä joukkomurha.

Syyllistäminen = Ajattelu. Esimerkiksi pyrkimys ”Tragedian” todellisten syiden selvittämiseen.

Arki = Negatiivinen adjektiivi. Luonnehtii valtaosaa ihmisen maksimissaankin noin 90-vuotta kestävästä ainutkertaisesta elämästä sekä kaikkein lähimmistä ihmissuhteista. Arkea voi välttää kuluttamalla ja toimimalla moraalittomasti.

Salarakas = Positiivinen adjektiivi. Ei ”Arkea”.

Negatiivinen, negatiivisuus = Negatiivisuus on epäpositiivisuutta. Kukaan ei halua olla epäpositiivinen.

Positiivinen, positiivisuus = Normi.

Rohkea paljastus = Julkinen nöyryytys ja pelleksi tekeminen, jonka tekee nöyryytetty itse.

Rohkea = Tissit, perse ja pimppi

¨