sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Mediaterminologiaa

Seurattuani nyt julkista keskustelua Kauhajoen joukkomurhasta haluaisin vielä kerran palata aiheeseen ja pohdiskella muutamia tässä keskustelussa usein toistuvia ajatuksia ja käsitteitä.

Tärkeintä on, että ketään ei syyllistetä

Tässäpä kaikkialla toisteltu mantra, joka saa minut epäilemään suomen kielen taitojani. En nimittäin ymmärrä sitä lainkaan. Kenelle on tärkeintä, ettei ketään syyllistetä? Syyllisille? Miten se, ettei ketään syyllistetä, on tärkeämpää kuin se onko kukaan vastuussa tapahtuneesta miltään osin tai kuuluuko kellekkään vastuu estää sitä toistumasta?

Kiusaajat

Ennen kuin ensimmäistäkään tapettua oli tunnistettu, meille jo kerrottiin kuka oli murhaaja. Murhaaja on nimeltään Kiusaajat. Kiusaajat laittoi aseen Matti Saaren käteen ja painoi liipaisimesta. Kiusaajat näemmä myös piti huolta siitä, että kuka tahansa voi maassamme saada luvan puoliautomaattisen pistooliin.

Tämä Kiusaajat on salaperäinen kaveri. Mitään todellisia viitteitä hänen henkilöllisyydestään tai teoistaan ei ole näkynyt missään. Matti Saari ei mainitse häntä omissa promovideoissaan tai kuvissaan. Kiusaajat on selitys, jonka jälkeen kaikki on selitetty ja voimme mukavasti siirtyä puhumaan Yhteisöllisyydestä – Yhteisöllisyys on nimittäin ilmaista.

Yhteisöllisyys

Kukaan ei varsinaisesti tiedä mitä Yhteisöllisyys tarkoittaa. Käytännössä Yhteisöllisyys merkitsee sitä, ettei yleisen taivastelun lisäksi tarvitse tehdä mitään. Jos soveltaisimme Yhteisöllisyyttä liikenteeseen, poistaisimme nopeusrajoitukset ja laittaisimme teiden varsiin kylttejä, joissa lukisi: ”Muista Yhteisöllisyys!”

Harrastustoiminta

300 000 ärhäkkäästi äänestävän harrastajan äänet ovat niin tärkeitä, ettei heidän harrastuksensa mahdollisesti aiheuttamista turvallisuusriskeistä voida ennen kuntavaaleja keskustella. Harrastustoiminta itsessään on niin tärkeää, että sisäministerimme otti heti Kauhajoen jälkeen julkisesti osaa harrastajien suruun televisiossa. Tämän hän teki ennen kuin ruumiita oli edes tunnistettu saatikka luovutettu omaisille.

Ampuja oli uhri

On varmasti hienoa tuntea olevansa hieno ja ymmärtäväinen ihminen kun toteaa murhaajan olevan uhri. Lauseen järkevyys on kyseenalainen kun mietimme uutisointia, jossa tapettuja ei muisteta lainkaan. Ei nimiä. Ei kasvoja. Ainoa median antama identiteetti Kauhajoella tapetuille on numero. Se numero on Kymmenen.

Kauhajoella ei tapettu nuoria tai edes ihmisiä. Meidän hymypoika Matti tappoi Kauhajoella Kymmenen. Kaiken lisäksi tämä tapettu Kymmenen liittyi jotenkin hämärästi Kiusaajiin. Ehkä Kymmenen jopa tunsi Kiusaajat tai peräti oli sen kaveri. Matti Saari on siis uhri ja Kymmenen on jotenkin vastuussa tapahtuneesta. Tämän vuoksi mediamme teki lööpeissään Saaren kanssa puolestamme sinunkaupat.

Mikäli uskomme maailmassa olevan pahuutta joudumme sen kysymyksen eteen mistä pahuus tulee. Ellemme usko pahuuden tippuvan taivaalta tai nousevan maan alta, jäljelle jää ainoastaan yksi lähde. Ihminen. Pahuus on pahojen ihmisten pahoja tekoja. Kauhajoen ampuja oli paha ihminen, joka teki pahoja tekoja. Ellei edes tällaista perusasiaa kyetä enää näkemään, voidaan todeta Länsimaisen moraalikäsityksen hävinneen lopullisesti.

Ei kommentteja: