perjantai 24. lokakuuta 2008

Ei kaikille

Teknofiliani on tällä kertaa johtanut minut Windows Mobile-pohjaisten puhelinten ihmeelliseen maailmaan ja vyölläni keikkuu siis nyt HTC TyTN II. Samalla olen kokenut suuren oivalluksen. Vaikka seuraavassa kappaleessa tarjoilen kevyttä techtalkkia melko raskaalla kädellä, se kannattaa lukea oivallukseni ymmärtämiseksi.

Laitteen käynnistyttyä loin ensimmäiseksi langattomat yhteydet työpaikkani Exchange-palvelimeen. Toimialueen, salasanojen ja muiden vastaavien tietojen syöttämisen jälkeen TyTn eli Tytinä synkronoi kiltisti yhteystietoni, kalenterini ja sähköpostini. Tajusin kuitenkin tehneeni turhaa työtä – puhelimen käyttöjärjestelmäversio oli Windows Mobile 6 nykyisen version ollessa 6.1 ja käyttöjärjestelmän päivittäminen poistaisi kaikki tekemäni asetukset. Päivityksen mahdollistamiseksi asensin PC:lleni Microsoft ActiveSync 4.5-ohjelmiston. Tämän jälkeen hain netistä Windows Mobilen 6.1-version. Kytkin puhelimen USB:llä tietokoneeseen ja päivitin sen käyttöjärjestelmän. Luonnollisesti olisin voinut tätä ennen kopioida Tytinän sisällön tietokoneelleni varmistusohjelmalla, mutta en jaksanut moiseen ryhtyä pelkkien email-asetusten takia. Seuraavaksi yritin käynnistää laitteeseen integroitua GPS-paikanninta ja havaitsin, että sen ohjelmisto oli poistunut geneerisen käyttöjärjestelmäpäivityksen mukana bittitaivaaseen. Palautin sen saman tien mukana tulevalta asennuslevykkeeltä. Uusi käynnistys osoitti, ettei TomTom Navigator-ohjelma osaa puhua vakiona suomea. Perustin käyttäjätilin TomTomin verkkopalveluun ja hain sieltä ilmaisen suomenkielisen päivityksen. Se ei kuitenkaan jostain syystä suostunut asentumaan puhelimeeni, joten tein päivityksen lopulta suoraan Navigatorista puhelimen oman 3G-yhteyden läpi. Kun GPS ei kohtuullisen odottelun jälkeenkään suostunut löytämään yhtäkään sateliittia Googlasin pikaisesti nettiä. Kävi nopeasti ilmi ettei Tytinän sisäinen GPS varsinaisesti toimi tehdasasetuksilla. Lähdin siis imuroimaan itselleni työkaluja ongelman ratkaisuun ja aloitin kivasta Chartcrossin softasta GPS Test...

HETKINEN, HETKINEN, HETKINEN!

Tässä kohtaa huomasin Naisen jonottavan pääsyä PC:lle ja koin aiemmin mainitsemani oivalluksen:

Olin puuhastellut uuden puhelimeni kanssa jo pari tuntia eikä se vieläkään toiminut niin kuin mainoksien perusteella saattaisi luulla.

Älkää käsittäkö väärin. Minä en edes huomannut ajan kulumista, koska uuden elektronisen värkkineen kanssa leikkiminen on yksi niistä asioista, joista minä saan kiksini. Teknofiilien ja perusnörttien perversiot eivät kuitenkaan riitä oikeuttamaan nykyisen teknologian monimutkaisuutta ja puolivalmiutta.

Kuluttajan on syytä ymmärtää, etteivät älypuhelimet ole valmiita tuotteita vaan henkilökohtaisen mobiiliympäristön rakennussarjoja. Niiden ylläpito ja hallinta ei todellakaan ole tarkoitettu kaikille vaikka niitä nyt kaupitellaan ”edullisilla” kuukausisopimuksilla jokamiehen trendituotteiksi.
Älypuhelimen käyttäminen pelkkään soitteluun on puolestaan yhtä taloudellista ja kätevää kuin maitolitran noutaminen lähikaupasta F-16 hävittäjällä.

TyTN itsessään vaikuttaa mainiolta laitteelta. Se ei tunnu aivan niin asialliselta ja harkitulta kuin Nokian Communicator, mutta minä en välttämättä ensisijaisesti kaipaa kumpaakaan ominaisuutta. Tässä vaiheessa suosittelen TyTNiä teknoleluksi ja Communicatoria työkaluksi. Aika saa luvan näyttää.

2 kommenttia:

Phyllis Orton-Winterbottom kirjoitti...

Tähän pystyy vain mies... Mulle suurinta teknoauvoa on se että mies antaa mun pitää telkkarin kaukosäädintä.

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Saksalainen myyntiedustaja nähtyään aikoinaan Plertun ilmeen Dresden 3D-kuvaruudun edessä:

"Yes... I know... we call that 'technology orgasm'."