keskiviikko 6. helmikuuta 2008

Vielä Kiinasta

Esimerkiksi paperiteollisuudessa palkkakustannukset ovat noin 8,5 prosenttia prosessin kokonaiskustannuksesta. Tehtaan ja tietotaidon siirto Kiinaan on jonkinlainen investointi ja valmiin tuotteet kuljettaminen takaisin Euroopan markkinoille tuo uusia kustannuksia. Saatava säästö palkkakulkuista tuskin on 100% edes Kiinassa eikä se missään nimessä kanavoidu yhtä suureksi liikevoiton kasvuksi. Mikä siis tosiasiassa tekee Kiinan kaltaisesta maasta niin vastustamattoman magneetin ja miksi siitä ei halua puhua kukaan?

Kiinassa ei tunneta työvoimasta johtuvia tuotantokatkoksia. Lakkoilijat ammutaan tai lähetetään vankileireille.

Eurooppalainen työsuojelulaki ei toimi Kiinassa. Ihmisiä voidaan ”järkevässä” määrin altistaa epäterveellisille tuotanto-olosuhteille ilman pelkoa seurauksista. Tämä alentaa tuotantokustannuksia.

Kiinassa ei ole kilpailua työntekijöistä. Tehdas omistaa omat työntekijänsä eivätkä kilpailijat voi heitä kosiskella omiin tuotantolaitoksiinsa.

Kiinassa on rajattomasti (orja)työvoimaa saatavilla. Ellei kyseisellä alueella sitä valmiiksi ole pakataan muutama kylällinen ihmisiä kuorma-autojen lavalle ja uudelleen asutetaan heidät tehtaan ympärille rakennettuun hökkelikylään.

Kiristyvä Eurooppalainen ympäristöpolitiikka nostaa energian tuomia kustannuksia. Kiinassa tuotantoaan harjoittavaa yritystä Eurooppalaiset ympäristölait eivät koske. Vuonna 2005 Kiinaan rakennettiin arviolta vähintään 117 hallituksen hyväksymää hiilivoimalaa eli yksi uusi hiilivoimala noin joka kolmas päivä. Luvattomia voimaloita on rakennettu vielä enemmän.

”Kiina-ilmiössä” on kyse Eurooppalaisten työaika-, työturvallisuus-, minimipalkka-, ihmisoikeus-ja ympäristölakien järjestelmällisen kiertämisen tuottamasta taloudellisesta voitosta. Se on länsimaisen sivistyksen perinteen repimistä maan tasalle taloudellisen hyödyn tavoittelun nimissä. Entiset demokratiat tuottavat nyt hyödykkeensä jatkuviin ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyvän diktatuurin hallitsemalla orjatyövoimalla ja lisäävät samalla planeettamme saastumista täysin ennennäkemättömässä mittakaavassa. Tämä vie ideologisen pohjan koko länsimaiselta järjestelmältä ja tekee sen lainsäädännöstä pelkästään naurettavaa hurskastelua.

Mikäli toveri Lenin olisi aikanaan keksinyt vuokrata Länsimaille puoli-ilmaista Neuvostoliittolaista työvoimaansa me puhuisimme nykyisin kaikki venäjää.