maanantai 31. maaliskuuta 2014

Helppoa kuin tikkarin vieminen lapselta

Krampus
Suomalaisen median homogeeninen uutisointi saa jälleen raapimaan päätä hämmentyneen epäuskon vallassa. Hallituksen leikkauspäätöksen jälkeen on likimain 100% mediapeitolla uutisoitu lapsiperheiden köyhtyvän 8 eurolla kuukaudessa. Näin kriittinen mediamme ajaa lapsiperheiden asiaa ja kritisoi tiukasti hallituksen toimia.
 
Vai olisiko mahdollista, että kyseessä on sittenkin kusetus ja suoranainen propaganda?
 
Lapsilisien leikkaus merkitsee 8 euron kuukausimenetystä ensimmäisen lapsen lapsilisästä. Ei kuulosta paljolta vai mitä?
 
Tähän leikkaukset eivät kuitenkaan lopu.
  • Perusopetuksen laadun parantamiseen kohdistettuja valtionavustuksia vähennetään 57 miljoonaa euroa. Valtio ei enää osallistu oppilaitosten perustamishankkeiden rahoitukseen. Tämä vaikuttaa suoraan lasten koulutukseen. Hyvästä Pisa-menestyksestä on näemmä varaa leikata.
  • Ansiotuloverotus kiristyy ensi vuonna ja perheet maksavat lisää veroa.
  • Asuntolainan korkovähennysoikeus pienenee viidellä prosenttiyksiköllä vuosittain vuoteen 2018 asti. Vuonna 2018 asuntolainojen koroista enää 50 prosenttia on vähennyskelpoista. Tämä iskee räätälöidysti nuoriin ensiasunnossaan asuviin perheisiin.
  • Työmatkakustannusten omavastuuosuus kasvaa 750 euroon. Nipsistä ja taas vähän pois perheen lompakosta.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat. Lapsiperheiden lisäksi tämä talkooprojektin osa kohdistuu erityisesti myös vanhuksiin.
  • Kiinteistöverot kiristyvät. Yleisen kiinteistöveron sekä vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveron laissa säädettyjä ala- ja ylärajoja korotetaan.  
  • Energiaverotusta kiristetään 120 miljoonalla eurolla korottamalla yleisen sähköveroluokka I:n veroa.  
  • Liikenteen polttonesteiden veroa korotetaan 42 miljoonalla eurolla. Tämä on ymmärrettävää koska tasaverot ovat se suunta, jota kohti ollaan menty jo pidemmän aikaa. 
  • Henkilö- ja pakettiautojen ajoneuvovero nousee 150 miljoonalla eurolla niin, että korkeampaa veroa kannetaan vuoden 2016 alusta.
Mitä tästä listasta sitten jää käteen? Riippuu tietenkin laskijasta sekä kenen taskuihin katsotaan. Kohtuullinen yksimielisyys kuitenkin vallitsee siitä, että kahden lapsen ja kahden aikuisen muodostaman perheen ostovoima alenee vuonna 2015 noin 500-800 eurolla. Yhdestä lapsesta huolehtivan yksinhuoltajan lompakko kevenee 300-400 eurolla.
 
Jäänkin pohtimaan mikä tarkoitus mahtaa olla tämän 8 euron leikkauksen nostamisella pääuutiseksi kun se ei välttämättä ole edes 1% totuudesta.
 
”Mitä noi noin pienestä valittaa?” ja ”Kai tässä sitten pärjätään.” ovat ajatuksia, jotka puolueeton mediamme käytännössä pyytämättä ja ilman painostusta kirjoittaa näitten uutisten rivien väleihin. Vallan vahtikoira on Suomessa todellakin vallan vahtikoira.
 

Ei kommentteja: