tiistai 29. syyskuuta 2009

Kilpimiehen viimeinen taisto

Ne sanat sotajoukossa levisi yleiseen,
ja kaikki myönsi Sandelsin totuuden lausuneen:
’Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaksi ollutkaan,
pää huono oli", arveltiin, "mut sydän paikallaan."
-Vänrikki Stoolin tarinat

Päältä katsoen on hämmästyttävää miten yksimielisesti kaikki porvaripuolueemme ovat viimeisimmässä kohussa asettuneet seisomaan pääministeri Matti Vanhasen selän taakse. Tämä siitäkin huolimatta, että se taitaa juuri nyt olla kaikkein suojaisin paikka.

Tosiasiassa siinä ei ole mitään hämmästyttävää.

Matti Vanhanen jatkaa johdonmukaisesti valitsemallaan tiellä. Hän toimii ensisijaisesti porvarillisen yhteisrintaman ja sitä rahoittaneiden tahojen kilpimiehenä eikä niinkään Keskustan puheenjohtajana. Tämän hän on valmis tekemään juuri nyt päättymässä olevan poliittisen uransa loppuun asti.

Mitä pidempään Matti Vanhanen jaksaa seistä median tulituksessa, sen selkeämmin koko vaaliraha-ja lahjuskohu henkilöityy nimenomaisesti häneen. Tämä sopii niin RKP:lle, Kokoomukselle kuin sen puutarhaosastolle eli Vihreille. Mikäli ne eivät tukisi Vanhasta tämä kaatuisi välittömästi - Ilkka Kanerva sai lähteä parin tuhman tekstiviestin takia. Keskustan muu nykyjohto ei omissa lasitaloissaan uskalla heitellä edes retorisia kiviä.

Kun pääministeri sitten lopulta kaatuu voidaan todeta syyllisiä rangaistun kuten asiaan kuuluukin. On aika siirtyä eteenpäin puhtaalta pöydältä. Yksi kaveri on ottanut kasvoilleen koko yksityisrahoitteisesti uudistuneen oikeistomme ansaitseman munasateen. Potentiaalisesti valtava porvaripuolueiden brändiin kohdistuva vahinko on minimoitu uhraamalla mahdollisimman vähän nappuloita. Tosin Sauli Niinistö on saattanut ohessa menettää mahdollisuutensa presidenttiyteen, mutta kykypuolueella riittää uusia naamoja vaikka kahden BB-talon täytteeksi.

Tämän taktiikan erinomaisuuden todisti jo Hiihtoliitto aikoinaan. Kunhan Sven Tuuva tällä kertaa muistetaan myös aikanaan palkita lojaaliudestaan, ei liene pelkoa myöhemmistäkään paljastuksista.

Ei kommentteja: