torstai 1. helmikuuta 2007

Tupakkalakko (päivä 49)

Tupakka eli tässä tapauksessa savuke on on yleisin tupakkatuote. Savukkeet voidaan ostaa valmiiksi tehtaassa käärittyinä ja pakkaukseen pakattuna, tai kääriä itse. Valmistusvaiheessa savukepaperi kierretään kuivatun tupakan purun ympärille ja lisätään suodatinosa toiseen päähän. Näin syntynyt tupakalla täytetty paperilieriö asetetaan suuhun suodatinosa edellä ja imetään siitä toisen pään palaessa syntyviä savukaasuja hengityselimiin.

Sanakirja toteaa lakon olevan yhteisellä päätöksellä sovittu töistä pois jääminen, jonka tarkoituksen on painostaa työnantajaa. Kun lakolle asetetut tavoitteet on saavutettu voidaan jälleen normaalisti palata töihin. Lakot ovat epämukavia, kiusallisia ja maksavat yhteiskunnalle rahaa. Ennen kaikkea lakko on tilapäinen - eihän kukaan voi ikuisesti lakkoilla.

Hetkinen.

”Tupakkalakko” on siis jonkinlainen itseen kohdistuva tilapäinen painostustoimenpide, joka perustuu tupakoiden polttamatta jättämiseen. Kun itse on saatu suostuteltua kuuntelemaan järkipuhetta voidaan tupakointia jälleen jatkaa.


Käsitteenä ”tupakkalakko” kuulostaa yhtä miellyttävältä kuin lätäkössä istuminen: "Mulla on nyt tällainen kuivuuslakko menossa. Tosi vaikeeta katsella ihmisiä, joilla on kuivat vaatteet päällä kun mun on pakko vaan istua tässä lätäkössä. Saa nähdä kauanko tää kuivuuslakko tällä kertaa kestää. Viimeksi istuin lätäkössä kaksi viikkoa. Vilustuin ja sitten oli pakko lopettaa. Edellisellä kerralla otin viinaa ja kännissä lähdin hortoilemaan nakkikioskille - vaatteet kuivui vahingossa siinä matkalla enkä sit enää halunnut palata takaisin sinne istumaan. Oonhan mä tämänkin kuivuuslakon aikana sortunut pari kertaa sisällä lämmitelemään ja kerran yks sika tarjos mulle pyyhettä. Vittu ihmiset on sikoja."

Miten terveyden ja talouden kannalta äärimmäisen positiivinen päätös on saanut itselleen näin kammottavan negatiivisen nimikkeen? Tupakointia ei myöskään lakkoilemalla lopeteta koska kaikki lakot päättyvät aikanaan.

Onko ”tupakkalakko” kenties syntynyt jonkin tupakkayhtiön PR-päällikön savuisissa aivoissa?

Tupakkalakon ja lakon analogiaa jatkaaksemme tavallisimmat lakkotyypit ovat yleislakko, italialainen lakko, pistelakko, ylityökielto, korpilakko, japanilainen lakko, tukilakko ja mielenosoituslakko. Voisimme hetken pohtia millaisia tupakkalakkoja nämä sitten olisivat.

Yleistupakkalakossa kukaan ei polta. Keräännytään yhdessä kaduille osoittamaan mieltä ja heitellään vielä tupakoivia tiiliskivillä tuikeiden tupakkalakkovahtien kiertäessä kaupan kassajonoissa. Vuoden 1956 yleistupakkalakko alkoi samana päivänä, jolloin Urho Kekkonen aloitti presidenttikautensa

Italialaisessa eli hidastustupakkalakossa tupakoidaan edelleen, mutta hitaasti ja kaikkia mahdollisia sääntöjä kirjaimellisesti noudattaen. Jokaista poltettua savuketta tumpataan perusteellisesti 20 minuutin ajan ennen uuden aloittamista.

Pistetupakkalakossa yksi kohta tupakointiin liittyvässä toimintoketjusta on tupakkalakossa. Ostetaan tupakkaa normaalisti ja laitetaan askista pötkylä huulien väliin, mutta ei sytytetä sitä.

Ylityökielto, on tupakkalakon muoto, jossa arkisin 09.00-17.00 poltetaan tupakkaa normaalisti, mutta kieltäydytään järjestelmällisesti heräämästä yöllä savukkeelle tai polttamasta viikonloppuisin.

Korpitupakkalakossa eli laittomassa tupakkalakossa ei kerrota tupakkalakosta etukäteen muille ja jätetään laivalta kavereiden sovitusti tuomat tupakat ostamatta.

Japanilaisessa tupakkalakossa tupakointia jatketaan normaalisti, mutta kapinoidaan esimerkiksi kantamalla lappua kaulassa, jossa lukee: ”Tupakointi on väärin”.

Tukitupakkalakko eli myötätuntotupakkalakko tarkoittaa tupakkalakkoa, jolla osoitetaan tukea jonkin toisen tupakkalakkoa kohtaan.

Mielenosoitustupakkalakossa osoitetaan mieltä jotakin hallituksen tai eduskunnan päätöstä vastaan.


Muistakaa, että tupakkalakko-oikeus on jokaisen tupakoitsijan perusoikeus!

Ei kommentteja: