torstai 15. marraskuuta 2012

Uraanin ikäraja 18-vuoteen


”Vuoto aiheuttaa ymmärrettävää huolta, pelkoa vaikkapa maaomaisuuden arvon heikkenemisestä, suuttumusta, unettomuutta. Tällaiset huolet saattavat ulottua lisäksi paljon laajemmalle kuin kaivoksen välittömään läheisyyteen.”
-Professori Hannu Komulainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kun Talvivaaran uraanikaivos lurauttaa 1,4 miljardin litran jätevesitekojärvensä lähivesistöihin kauhistellaan mediassa kansalaisten mielenterveydelle aiheutuneita vahinkoja. Huolestuminen maamme jokien kyllästämisestä kadmiumilla, uraanilla ja nikkelillä on nimittäin vakava mielenterveyden ongelma.

Ensin esiin marssitettiin tutkimusprofessori Hannu Komulainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Hän on kaikesta päätellen todellinen renessanssi-ihminen. Tämän psykologian, sosiologian, kemian ja ympäristötieteiden asiantuntijan lausunto julkaistiin 100% mediapeitolla.

Hannu Komulainen määritteli suurimmaksi saastetsunamin aiheuttamaksi terveysongelmaksi henkisen ”murheen ja stressin”. Tämän hän teki ennen ensimmäistäkään raporttia vuodon fyysisistä vaikutuksista.

Tänään Talvivaaran uusi toimitusjohtaja Pekka Perä on vuorostaan pahoitellut vuodon kansalaisille aiheuttamaa ”henkistä haittaa”.

Näin painavien lausuntojen jälkeen on syytä ihmetellä miksei elokuvien ikärajat määrittelevä Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus ole nostanut Talvivaaraa käsittelevien uutisten ikärajaa 18-vuoteen. Harvemmin sitä kuitenkaan professoritasolla huolestutaan edes kaikkein rankimpien kauhuelokuvien kansanterveydellisistä vaikutuksista. 

Esitettyjä näkemyksiä voisi pitää täysin tärähtäneinä ja jopa psykoottisina. Harvempi kuitenkaan kokee katolta putoamisen suurimmaksi terveysvaikutukseksi stressin. Vielä harvempi kärrää räystään alla makaavan pudokkaan ensimmäiseksi psykiatrille.

Komulainen ja Perä eivät tietenkään ole menettäneet järkeään murheen ja stressin johdosta. He vain toteuttavat Talvivaaralle työskentelevien media-asiantuntijoiden pikaisesti kokoon keittämää strategiaa. Se on sikamaisessa röyhkeydessään hyvin yksinkertainen:

Jos Sinä huolestut Talvivaaran ympäristörikoksista olet pöpi.

1 kommentti:

Tyrannosaurus Judas Huttunen kirjoitti...

HAHAHAHAA! Nauroin tässä näin rinta rottingilla kädet lonkalla hiukset hieman tuulessa hulmuten.

Mitä hyvää ympäristö on meille ikinä tehnyt? - Judean People's Front