perjantai 15. tammikuuta 2010

Internetin viharyhmät ja Kaarina Hazard

/b/tard (noun) a fully oiled part of the Internet Hate Machine
-Urban Dictionary

USA:ssa jo kauan tunnetut kalaparven tapaan itseohjautuvat internetin viharyhmät ovat rantautuneet Suomeen jo jonkin aikaa sitten. Näiden milloin mitäkin vastaan hyökkäävien virtuaalisten lynkkausporukoiden jäsenet tunnetaan maailmalla nimillä kuten "hater" ja "/b/tard".


Nämä ryhmät tai pikemminkin parvet eivät ole kiinteästi organisoituja joukkoja, vaan ne muodostuvat samaan tapaan kuin auto-onnettomuuksia töllistelevät väkijoukot ja lynkkausporukat. Niiden luuleminen mielipidevaikuttajiksi tai ylipäänsä jonkinlaisen mielipiteen ilmaisuiksi osoittaa huonoa medialukutaitoa. Ne koostuvat joukosta toisiaan yllyttäviä sinnikkäitä ja ilkeitä kusipäitä, joiden käsitys hauskanpidosta on lievästi sanottuna kieroutunut.

Suomalaiskansallinen erikoisuus on Homma-foorumi, jossa monet maamme /b/tardit kokoontuvat kuin legendaarisella 4chanilla ikään, mutta pukeutuneina valkoiseen kaapuun ja huppuun.

On syytä ymmärtää, että 99% Kaarina Hazardin kolumnista internetissä kirjoittavista tai siitä JSN:ään kannelleista henkilöistä ei piittaa Tony Halmeesta lainkaan. He ovat paikalla osallistuakseen virtuaaliseen lynkkaukseen. Itse kohdekin on yhdentekevä. Tärkeintä on aiheuttaa tälle osin satunnaisesti valitulle henkilölle mahdollisimman paljon vahinkoa sekä ahdistusta mieluiten anonyymisti ja ison joukon turvin.

Kohteeksi valikoituu usein julkisuuden henkilö ja aihe, josta voidaan tuottaa helposti tunteisiin vetoavaa sisältöä. USA:ssa kiusaajalaumat ovat tosin iskeneet myös yksittäisten tavallisten ihmisten kimppuun esimerkiksi MySpacessa. Syyksi riittää vaikka jonkin mielestä huvittava videopätkä tai kommentti.

Tässä tapauksessa varsinainen syy on se, että Hazardin kolumni sisältää paljon materiaalia, jonka saa näyttämään kuolleeseen kohdistetulta ilkeilyltä, kun se irrotetaan kokonaisuudesta sitaateiksi. Lisäksi suuri osa /b/tardeista on katkeroituneita misogyynejä, jotka vihaavat Hazardia erityisesti hänen netin viharyhmiä kohtaan jo pidempään kohdistamansa kritiikin vuoksi.


Paras tapa suhtautua näiden /b/tardien harrastustoimintaan olisi olla suhtautumatta siihen mitenkään.

Mitä taas tulee tätä kohinaa omien poliittisten tavoitteidensa vuoksi lypsäviin Aleksi Valavuoreen ja Petri Sarvamaahan:

Menkää jumalauta nurkkaan häpeämään isot miehet! Varmasti tiedätte mitä olette tekemässä. Kuvittelisin ainakin toimittajana jo vuosia esiintyneen Sarvamaan osaavan lukea.

Ei kommentteja: