sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Run to the hills!

”Tavallisen tallettajan kannattaisi ottaa talletukset pankista ulos. Sukanvarsi on turvallisempi paikka.”
-kansanedustaja Markku Uusipaavalniemi, keskustapuolue, Iltalehti 19.4.2009

Tämän aamuinen Iltalehden verkkoliite poisti aamu-unisuuden viimeiset rippeet huomattavasti tehokkaammin kuin kupillinen vahvaa kahvia. Ihan joka päivä ei kuitenkaan tule luetuksi hallituspuolueeseen kuuluvan poliitikon suulla lausuttua ohjetta paeta vuorille varsinkin kun tämä poliitikko kuuluu sekä talousvaliokuntaan että tulevaisuusvaliokuntaan.


Nostopaniikki on kuolevan kansantalouden viimeinen kouristus ja johtaa aina talletusten jäädyttämiseen. Pankeilla ei millään hetkellä ole reaalista rahaa hallussaan edes pientä osaa niihin tehdyistä talletuksista. Ne eivät ole Roope Ankan rahasäiliöitä vaan niihin talletettu raha on pääosin sijoitettu ja lainattu eteenpäin. Mikäli ihmiset Uusipaavalniemen neuvon mukaisesti tungeksisivat maanantaiaamuna tyhjentämään tilejään, pankit olisivat kiinni jo puolelta päivin.

Kun talousvaliokunnassa istuva kansanedustaja Markku Uusipaavalniemi on nyt julkisesti painanut paniikkinappulaa odotan mielenkiinnolla miten valtiovarainministeri Jyrki Katainen asiaa kommentoi. Se lienee kuitenkin hänen velvollisuutensa. Taidan turhaan toivoa jotain syvällisempää kuin kehotusta sijoittaa patioremonttiin.

On olemassa myös ihan oikea kysymys, johon todella haluaisin vastauksen.

Mitä sellaista talousasioiden aitopaikalla vaikuttava Uusipalvalniemi tietää mitä me emme tiedä?

"Taloustilanteestamme on annettu liian ruusuinen kuva. Talousennusteiden laatiminen pohjautuu valitettavasti yksinomaan niihin taloustieteiden oppeihin, jotka eivät ole tähän mennessäkään pystyneet ennustamaan taantumaa."

-Markku Uusipaavalniemi joulukuussa 2007 eduskunnassa

1 kommentti:

Derrick kirjoitti...

nice blog! interesting!