lauantai 11. huhtikuuta 2009

Pelko tekee kuuliaiseksi

Iltalehti uutisoi tänään tunteisiin vetoavasti otsikolla: ”Kelalta huijataan miljoonia joka vuosi”. Kauhistuksen kanahäkki! Loiset siis juhlivat vuosittain miljoonien arvosta meidän verorahojamme. Mutta mikä lienee totuus ja ennen kaikkea uutisen tarkoitus?

Kelan maksamat etuudet olivat viime vuonna noin 11 000 miljoonaa euroa, joista 4 miljoonaa euroa todennäköisesti huijattuna. 4 miljoonaa euroa kaikista Kelan avustuksista on 0,036%. Missä muussa toiminnassa näin pieni hävikki on saavutettavissa? Esimerkiksi kaupalle rikollisen toiminnan aiheuttaman hävikin arvellaan olevan noin 1,5% koko kaupan arvosta. Näin tolkuttoman alhainen prosentti väärin maksettuja Kelan tukia kertoo paitsi aivan ihmeellisen tarkasta seulasta, myös väistämättä siitä etteivät edes kaikki tarvitsevat saa rahojaan.

Siltikin asia näyttäisi painavan kaikkein rasvaisinta kansanosaa tai ainakin sitä edustavaa mediaa. Ahneudestako on kysymys? Näin ei tietenkään ole. Kyse on vaikuttamisesta ja arvoista. Sosiaalivaltiota ajetaan alas ja se vaatii kansalaismielipiteen tuen.


Toistaiseksi kerjäläisemme joudutaan tuomaan aina Romaniasta asti, eikä varsinaista kotimaista luomutuotantoa ole. Tarvitaanko sitä siis todella ja miksi?

Siksi, että hintelä toimistorotta ja rasvanahkainen sorvari muistaisivat, että katu ja peltimuki odottavat heti firman oven toisella puolella. Se tekee selän taipuisammaksi.

Ei kommentteja: