perjantai 4. tammikuuta 2008

Uutisankkoja ja lobbareita

Ilmaston muuttuminen huolestuttaa tavallisten ihmisten lisäksi liike-elämää ja sen lobbareita. Kalliiksi koettuihin investointeihin johtavat puheet ilmaston lämpenemisestä halutaan keinoja kaihtamatta saattaa naurettavaan valoon. Tätä taistelua käydään joka päivä meidän tavallisten kansalaisten silmien alla. Tässä esimerkki.

Arvostettu luontolehti: Suomessa jääkarhuja

Ilmaston lämpeneminen uhkaa jääkarhuja Suomessa, väittää National Geographic.

Arvostetun luontolehden National Geographicin verkkosivuilla väitetään, että ilmaston lämpeneminen uhkaa muun muassa jääkarhuja Suomessa.

Vaikka jääkarhu onkin sopeutunut äärimmäisen kylmiin olosuhteisiin ja saattaisi ehkä Suomessa viihtyä, se elää kuitenkin vain Kanadan arktisilla alueilla, Venäjän pohjoisosissa, Länsi- ja Pohjois-Alaskassa, Grönlannissa ja Huippuvuorilla.
-Iltalehti 3.1.2008

Jos itse ottaa netin käteen ja käy Natiobal Geographicin sivuilla katsomassa huomaa, että vaikka kyseinen video alkaa kuvilla ja puheilla jääkarhuista niiden ei missään vaiheessa väitetä asuvan Suomessa.

Iltalehti siis julkaisee "vahingossa" sivuillaan täysin perättömän uutisankan, jonka todenperäisyyden tarkistaminen olisi vienyt toimittajalta aikaa noin 3 minuuttia. Mielikuvat jäävät elämään tästä Iltalehden ympäristöteosta pitkään julkaisun jälkeen ja se on tarkoituskin. Ihmisten mielipiteitä ja todellisuuskuvaa on helpompaa ja halvempaa muuttaa kuin ilmastoa.

---

Update: National Geographicin sivuille on ilmestynyt "oikaisu" keltaisen lehdistömme valppauden ansioista. Siitä enemmän tämän kirjoituksen kommenteissa.

2 kommenttia:

Vesa kirjoitti...

Kyseisellä sivustolla (siis National Geographicin) on julkaistu myös korjaus, jossa korjataan kyseinen harhaanjohtava tieto. Kyseessä ei siis ole nk. uutisankka, vaan NG:n sivusto on korjattu esittämään asiat oikeassa valossa.
Jos arvoisa blogaaja olisi laskenut silmänsä videosta pari riviä alemmas, olisi hän myöskin huomannut tämän.:)

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Asia ei ole aivan näin yksinkertainen arvoisa kommentoija.

Alkuperäinen artikkeli oli kutakuinkin otsikolla "Ilmaston lämpeneminen uhkaa Suomen eläimistöä". Videon alussa suomalainen asiantuntija kertoo jääkarhujen elinolosuhteiden huononemisesta ja siirtyy sitten puhumaan Suomen eläimistöstä. Ko. video on edelleen sama kuin ennenkin.

Jos arvon kommentoija nostaa silmänsä oikaisusta videoon hän huomaa, ettei siinä edelleenkään väitetä jääkarhujen asuvan Suomessa. Niinkuin ei koskaan ole väitettykään.

National Geographic oli pakotettu kirjoittamaan "oikaisun" saatuaan tiedon IL:n disinformatiivisesta artikkelista koska pienellä yrittämisellä artikkelin alkuperäisen otsikon voitiin tulkita vihjaavan (=imply) jääkarhujen asuvan Suomessa.

Varsinaisen virheen National Geographic on tehnyt vasta nyt reagoituaan aina valppaiden spin doctoreiden tarkoitushakuiseen hiusten halkomiseen lammasmaisella alistumisella.