Vaikeneminen on myöntymisen merkki
Yksi Suomen johtavista teatterin auktoriteeteista eli Kansallisteatterin johtaja, Mika Myllyaho, on juuri tehnyt merkittävimmän kulttuuripoliittisen linjauksen suomalaisen teatterin historiassa. Kukaan teatteritaiteen piirissä ei ole noussut tätä linjausta kritisoimaan. Mitenkään.
Mika Myllyaho on siis todennut, ettei näyttelijän ole syytä ottaa vastaan roolia, jonka käsittelemän hahmon edustamaa (seksuaali)vähemmistöä hän ei itse henkilönä edusta. Tai jos ottaa niin siitä saa potkut.
Tämä on näyttelijän työsuhdeturvan kannalta melko ongelmaista. Lisäksi kuten julkisuudessa on kerrottu, väärä näyttelijä on myös kyseiseen vähemmistöön kohdistettua väkivaltaa. Minä voin vielä jotenkin hyväksyä väkivallan jääkiekkokaukalossa, mutta en missään tapauksessa ammattiteattereiden institutionaalisesti harjoittamina joukkopahoinpitelyinä. Mika Myllyahon sanoin: Nyt tämä asia korjataan.
RATKAISU: Roolituslisenssi
Kilparadoilla on jo pitkään vaadittu ajajilta lisenssiä siihen kilpasarjaan, jossa heidän on tarkoitus ajaa. Tämä järjestely on olemassa, jotta sekä katsojat että ajajat voisivat nauttia kisoista turvallisesti. Sama käytäntö pitää nyt tuoda teatterin piiriin.
VH-lisenssi
Valkoinen Hetero. Tämän lisenssin saa automaattisesti jokainen näyttelijän työtä tekevä. Se mahdollistaa valkoisten heteroseksuaalien ja omaa sukupuolta olevien henkilöiden näyttelemisen.
VHB-lisenssi
Biseksuaalisuuden-lisälisenssi. Tämä lisenssi on mahdollista saada vapaamuotoisella hakemuksella, joka voi olla esimerkiksi kopio omaa biseksuaalisuutta käsittelevästä lehtijutusta. Mehän olemme kuitenkin kaikki joko avoimesti biseksuaaleja, ahdasmielisiä biseksuaaleja tai arkoja biseksuaaleja. Siis kaikki. Lisenssi tuo mukanaan oikeuden esittää biseksuaalisia hahmoja.
VHG-ja VHL-lisenssi
Homo-tai Lesbolisälisenssi. Tämä lisenssi anotaan lomakkeella ja siihen liitettävällä dokumentaatiolla. Vaatimuksena on, ettei henkilöllä ole tiedossa olevia heterosuhteita tai hän on tullut kaapista viimeistään hakemusta edeltävänä vuonna. B-lisenssi on liitettävissä tähän, mutta haluttaessa H ja B ilmoitetaan lisenssissä pienellä kirjaimella (esim. VhbG), jolloin se tarkoittaa, ettei henkilö kuitenkaan oikeasti ole heteroseksuaali tai biseksuaali vaan aito homoseksuaali. Näin vältämme jälleen väkivaltaa.
VhE-lisenssi
Sateenvarjolisenssi ryhmään Eri. Tämä lisenssi tulee anoa roolikohtaisesti joka kerran uudelleen. Lisenssihakemus menee ensi komitealle, joka tekee päätöksen siitä kuka tämän lisenssihakemuksen voi ottaa vastaan. Valitusaika tästä päätöksestä on 2 kuukautta. Tämän jälkeen lisenssin varsinaisesti käsittelevä komitea on yhteydessä näytelmän ohjaajaan ja lisenssiä anovaan näyttelijään. Hahmoa esittävä näyttelijä käydään yhteisesti läpi sen varmistamiseksi, ettei kyseessä ole väkivalta. Tämän jälkeen lisenssi hyväksytään tai hylätään somessa tehtävässä äänestyksessä.
Muut asiat
Jo elokuviksi sovitettujen näytelmien tekeminen loppuu heti paikalla. Se synnyttää täysin mahdottomia tilanteita, joissa edes ohjaaja ei voi tietää onko hän tekemässä kyseistä elokuvaa vai uutta teatteriesitystä.
Näytelmätekstien kaikkinainen tulkitseminen ja oma soveltaminen lopetetaan. Näytelmä on julkinen dokumentti ja sen omavaltainen muuntelu synnyttää ja on väkivaltaa. Tämä koskee myös parenteeseja. Niitä on syytä noudattaa kirjaimellisesti tästä eteenpäin.
PS
Tuhansia vuosia näyttelijä on työllään todistanut yhtä peruslausetta: Me olemme kaikki ihmisiä.
Mika Myllyaho eikö näin enää ole? Onko teatterin sydän lakannut lyömästä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti