torstai 7. huhtikuuta 2011

Kriisin lyhyt historia

Islanti (laina: 0,32 miljardia euroa)

”Käytännössä Suomi siis tulee lainaaman rahaa markkinoilta ja lainaamme sen edelleen Islannin valtiolle. Periaatteemme on, ettemme tule tässä häviämään, vaan saamme lainallemme koron.”
-Jyrki Katainen 20.11.2008, Jyrkin sivut

Islanti järjestää jälleen uuden kansanäänestyksen Icesave-korvauksista. Maan presidentti Olafur R. Grimsson ilmoitti sunnuntaina, että hän ei allekirjoita parlamentin viime viikolla hyväksymää sopimusta. Maaliskuussa pidetyssä kansanäänestyksessä sopimus hylättiin. Sopimuksen mukaan Islannin piti maksaa Hollannille ja Britannialle noin neljän miljardin euron korvaukset, jotka ne maksoivat omien maidensa kansalaisille.
-Taloussanomat, 21.2.2011

Islantilaisilta tyrmäys Icesave-miljardeille.
-Taloussanomat, 7.3.2011

Kreikka (laina: 1,48 miljardia euroa)

”Nyt ratkaistaan, kumpi vie ja kumpi vikisee: markkinavoimat vai yhteiskunnallinen päätöksenteko. Tästä pitää kerta kaikkiaan tehdä selvä! Sunnuntaina otamme niskalenkin hallitsemattomista markkinavoimista!”
-Jyrki Katainen, 8.5.2010

”Jos kaikki menee niin kuin pitäisi, saamme muutaman kymmenen miljoonaa voittoa"
-Jyrki Katainen, Iltasanomat, 3.5.2010

”Te kärsitte tappion. Suomi kärsii Kreikan lainoissa ainakin puolen miljardin euron luottotappion.”
-Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter, 7.2.2011

Irlanti (takaus: 1,1 miljardia euroa)

"Iskimme tulpan valtioiden ylivelkaantumiselle"
-Jyrki Katainen, 29.11.2010

"Irlannin pankit tarvitsevat 24 miljardia lisää hätärahoitusta."
-YLE, 31.3.2011

Portugal (takaus: ainakin 1,2 miljardia euroa)

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan Portugali ei ole pyytämässä ulkomaista laina-apua talouskriisiinsä.
-MTV3, 25.03.2011

Portugali hakee EU:lta hätäapua
-YLE, 6.4.2011

Espanja, Italia, Ranska…

Jos johonkin on voinut eurooppalaisen rahakriisin aikana luottaa, niin se on ollut kaiken uutisoinnin paikkaansa pitämättömyys ja maamme hallituksen lausuntojen valheellisuus. Eurooppalaisen poliittisen koneiston tekemät laittomat päätökset on sen sijaan voinut etukäteen lukea maailman johtavien talouslehtien sivuilta.

Hallitus jatkaa itsepintaisesti samalla linjalla kuin aiemminkin. Nyt meille lupaillaan, että Portugal on se vihon viimeinen pelastettava. Samaan aikaan kansainvälisestä mediasta voi lukea jo seuraavat kohteet takauksille: Espanja, Italia ja mahdollisesti Ranska.

Monet sanovat, että tämä Lissabonin sopimuksen eli EU:n perustuslain erikseen kieltämä laiton toimintatapa on ainoa mahdollinen. Olemme siis ensimmäistä kertaa historiassa saapuneet tilanteeseen, johon on ainoastaan Yksi Ratkaisu (Tm).

Friedmannin nauru varmasti kaikuu jopa sen tulisen järven pohjalta, jossa hän nykyisin paistuu. Yksi valtava dominoefekti on siirtämässä Keynesiläisellä talouspolitiikalla rakennettujen eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden varallisuuden suoraan yksityiseen omistukseen.

They're bust. Admit it.

2 kommenttia:

randyman8 kirjoitti...

This is complete bullshit!

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Naturalia non sunt turpia.