Kun kaupat saadaan vietyä 7 päivän aukioloon viikossa ympäri vuoden, jatkuu kehitys väistämättä ja viikonlopun vapaapäivät tulevat lopulta katoamaan kokonaan. Ne ripotellaan työpaikasta riippuen pitkin viikkoa. Tässä vaiheessa ei myöskään ole enää mitään syytä maksaa työstä sunnuntaikorvauksia.
Väite sunnuntain poistamisesta kokonaan ei ole liioittelua koska jo kaupan aukiolojen seurannaisvaikutukset ovat huomattavia. Sunnuntaisin työpaikoilleen matkaavat tarvitsevat kuljetusta eli joukkoliikenteen sunnunataiaikataulujen on kadottava. Kauppakeskuksissa puotejaan pitävien pienyrittäjien ainoa vapaapäivä lakkaa olemasta. Kaupan työntekijät tarvitsevat lapsilleen hoitopaikkoja eli päivähoitopaikkojen on oltava auki myös sunnuntaisin. Nämä ilmiöt ovat ainoastaan osa kokonaisuutta.
Perheille, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä, olivat sunnuntait ainoat taatut ajat viettää työviikoilla yhteistä aikaa. Sama pätee harrastuksiin, ystäväporukoihin ja sukulaisiin.
"Yhteisöllisyyden" puolesta hehkuttelevat päättäjämme ovat tekemässä mahdottomaksi edes kahden ihmisen päivän kestävän kokoontumisen ilman erikoisjärjestelyjä.
5 kommenttia:
Bravo.
Beautiful pictures.
Very nice blog.
Please visit:
http://holidayinparadise.blogspot.com
Keep blogging.
Good job.
Tässä kauppojen aukiolo-keskustelussa on päässyt unohtumaan se, että esim. sairaalat, vanhainkodit, hoivakodit,poliisi ja pelastuslaitos toimivat 24/7. Miten kauppojen henkilökunta eroaa tästä? Eipä ole poliisit,palomiehet ja hoitajat vinkuneet sitä että sunnuntaina pitää olla töissä. Se on itsestään selvyys että välillä ollaan viikonloppuisin ja jopa öisin töissä. Itse kymmenen vuotta kolmivuorotyötä tehneenä en edes osaa ajatella tekeväni töitä arkisin 8-16.
Työvuorolistaa tehtäessä voi esittää työvuorotoiveita ja työvuoroja voi jopa vaihtaa, ei kolmivuorotyö nyt niin joustamatonta ole.
Itse koen sen, että lapset, joiden toinen/molemmat vanhemmat ovat vuorotyössä näkevät itseasiassa vanhempiaan enemmän kuin lapset joiden vanhemmat tekevät ns. normaalia työaikaa, sillä vuorotyöläiset ovat vapailla myös viikolla ja usein vapaapäiviä on jopa neljä peräkkäin. Samalla lapselle tulee vähemmän hoitopäiviä kodin ulkopuolella.
Ainakin suurimmissa kunnissa ja kaupungeissa on jo kolmivuoropäiväkoteja. Usein kolmivuoropäiväkoti on jopa inhimillisempi vaihtoehto kuin tavallinen päiväkoti, koska ryhmissä ei lähestulkoon koskaan ole kaikki lapset samalla kertaa hoidossa osan ollessa kotona vapaalla olevan vanhempansa kanssa. Hyvinkin saattaa olla päiviä jolloin ryhmässä on paikalla vain kourallinen lapsia, jolloin jokainen lapsi saa hoitajilta enemmän huomiota kuin silloin kuin kaikki 20 on paikalla. Tällöin on myös mahdollisuus tehdä lasten kanssa jotain spessua. Hyvä vuoropäiväkoti on kodinomaisempi kuin tavallinen, koska siellä on toimintaa myös yöllä. Ainakin Järvenpään vuoropäiväkodissa on tietääkseni myös sauna.
Kaikista asioista voi tehdä vaikeita jos vain haluaa.
Se, että joidenkin on pakko olla sunnuntaisinkin töissä tai kolmivuorotyössä ei käsittääkseni tarkoita sitä, että siitä olisi saatava normi ja kaikkien yhteistä kärsimystä.
Ihmisiä fragmentoidaan yhä pienempiin yksiköihin samalla kun heiltä vaaditaan "yhteisöllisyyttä". Miten minkäänlainen yhteisöllisyys voi olla mahdollista täydellä teholla 24/7 pyörivässä yhteiskunnassa, jossa kaikilla on omat ja erilaiset rytminsä?
Onko tämän hypertuotantokoneiston todellakin pyörittävä samalla armottomalla väännöllä 365 päivää vuodessa ja mekö siitä muka hyödymme? Kun kaikki tekosyyt vetää yhdessä henkeä edes kerran viikossa on poistettu ei syitä vetää yhdessä henkeä enää ole. Mikä helvetin Joulu? Onhan sitä nytkin ihmisiä, jotka ovat Jouluna töissä, joten ollaan kaikki Jouluna töissä.
Millainen lammas pitää olla siinä vaiheessa kun kertoo kolmivuorotyössä voivansa "esittää toiveita" oman vapaa-aikansa suhteen ja toteaa sen olevan ideaali järjestelmä? Sovitteko työvuoronne kaveriporukan ja sukulaisten kesken niin, että sosiaalinen verkostosi elää yhteisessä kolmivuoroparatiisissa neljän päivän vapaapäiviä keskenään vietelleen?
Paljonko vakinaisia kavereita lapsi saa kolmivuoropäiväkodissa? Onko Tiinan iskän ja Markun äidin vuoro aina samaan aikaan?
En koskaan lakkaa hämmästelemästä suomalaisten loputonta valmiutta sahata omia oksiaan. Tätä kansaa on helppo hallita.
"Bravo. Beautiful pictures. Very nice blog."
I´m vain enough to believe, that your comment was somewhat honest and not just a reason to plug your own blog...
Kauppojen aukiolo sunnuntaisin johtaa suurella todennäköisyydellä hintojen kallistumiseen. Erikoiskauppojem puheenjohtaja kertoi, että tutkimuksen mukaan myynti ei lisäänny, vaan jakaantuu seitsemälle päivälle. Tämä nostaa kauppiaiden kuluja, mitkä on jotenkin korvattava. Kuluttaja siis maksaa loppupeleissä.
Muutamat poliitikot ovat myös tuoneet esille viikonloppulisien vaarantumisen työntekijöille. Jos yhteiskunta siirtyy yhä enemmän 24/7 -malliin, sunnuntailisä menettää merkitystään.
Ympäristön kannalta ei myöskään ole ihanteellisin ratkaisu pitää kauppoja auki sunnuntaisin. Tästä huolimatta Vihreät puuhivat tämän asian parissa ahkerina.
Olen silti taipuvainen uskomaan, että hallituksemme runnoo tämän läpi. Ja on varmaan hallitukselle helpotus, että aukiolot ovat nyt kuuma aihe. He tuskin haluavat että liikaa puhutaan 2 miljardin lisävelasta, jolla rahoitetaan rikkaille suunnattuja verokevennyksiä tai lainasta Islannin oikeistohallitukselle (jota islantilaiset eivät enää halua maansa asioita hoitamaan).
Lähetä kommentti