tiistai 19. kesäkuuta 2007

Kiinailmiön kasvot

Roomalaiset tarvitsivat kulta-aikana jokaista vapaata miestä kohden 10 orjaa. Kiitos tieteen edistyksen ja kapitalismiin sisäänrakennetun inhimillisyyden me selviämme paljon vähemmällä, eikä niitä tarvitse edes tuoda Roomaan.

Jokainen tuotteitaan Kiinassa valmistava yritys valmistaa tuotteitaan orjatyövoimalla. Jokainen näitä tuotteita ostava kuluttaja käyttää orjatyövoimalla valmistettuja hyödykkeitä eli käytännössä omistaa orjia.

4 kommenttia:

N.uttunen kirjoitti...

Voi vittu! Miten tän välimiehen tässä saa pois? Emmä halua käyttää epäsuoraa orja työvoimaa josta joutuu maksamaan jollekkin norsunluu tornissa istuvalle chateaubrian popsivalle mulkulle. Pitäisi lokaaleista orjista parempaa huolta :P

N.uttunen kirjoitti...

...Tai siis jos orjani olisivat tässä, niin edes välittäisin heistä hitusen. Kai. Koska näistä kiinalaisista en välitä paskanvertaa, eivätkä he minua hetkauta. Niitä on ihan vitusti jos mieltäni painaisi 98miljoonaa Wongia pieni apina pääni hajoisi.

Vesa kirjoitti...

Ei tässä auta kuin tehdä Linkolat ja painua korpeen asumaan, kasvattaa siellä perunaa ja hamppua ja elää omavaraistaloudessa.
Silloin ei riistä kuin itseään. Ja voi symbolisesti vapauttaa itsensä vaikka kerran kuussa, jos niin haluaa.

Luumäkiä lainatakseni: maailma on mätä, kaikkialla hätä...

Plerttu Aivohippa kirjoitti...

Jos oletamme rajoittamattoman ja itse itseään säätelevän globaalin kapitalismin olevan ainoa rationaalinen ajattelumalli ja yhteiskuntajärjestelmien kehityksen korkein taso, on sen vaihtoehtona todellakin vain yhteiskunnan tuhoaminen ja paluu metsiin. Yhteiskunta muodostuu kuitenkin toistaiseksi yksilöistä eikä materiasta ja näin ollen materian logiikan palvelu ja puolustaminen vastoin yksilön omia etuja on epärationaalista vaikkakin se saattaisi palvella hetkellisesti opportunismia tai halua vaikuttaa rationaaliselta.

Koska orjatyö on kustannustehokkain mahdollinen tapa tuottaa hyödykkeitä, on palkansaajien länsimaissa, nyt yleisesti hyväksytyn ajattelun mukaisesti, ymmärrettävä obsoliitteina astua sivuun tai vapaaehtoisesti tultava orjiksi itsekin. Tämä johtuu siitä, että kapitalismissa kustannustehokkuus ja sen tuottama voitto on ainoa älyllinen peruste millekään.

Rajoittamattoman kapitalismin järjestelmä on suoraan tuhoisa kaikille muille ihmisyksilöille paitsi niille, joiden omaisuus syntyy omistamisesta eikä työnteosta. Se johtaa lopulta keskiluokan tuhoutumiseen läntisessä maailmassa. Se johtaa myös väistämättä demokratian tuhoon koska itsenäisenä järjestelmänä ja suurimpana valtakeskittymänä pääoma on täydellisesti demokraattisen prosessin ulottumattomissa.

Orjatyön hyväksyminen tai sen hedelmistä nauttiminen tekee meistä kaikista lopulta orjia ja harvoista jäljelle jäävistä voittajista toistensa kanssa armottomasti kilpailevia oman elämänsä alihankkijoita.